(0)

Vieras sota-alus Suomen rannikolla

e-bok


Tutkimuksessa on tarkasteltavana vieraan sota-aluksen asema ja kulku- ja toimintaoikeudet Suomen rannikon merialueilla ja siihen liittyen miehittĂ€mĂ€ttömien sota-alusten ja sotilaallisten laitteiden oikeudellinen asema, kulkuoikeudet ja vihamielinen hybridivaikuttaminen. Asiaa tarkastellaan ensisijaisesti kansainvĂ€lisen oikeuden kannalta mutta myös Suomen voimassa olevaa oikeutta vertaillaan. Nyt tehty tutkimustyö on jatkoa Merivoimien oppikirjalle ”Johdatus sota-aluksen oikeudelliseen asemaan Suomen rannikolla”, joka oli lĂ€hinnĂ€ poikkileikkaus suomalaiseen sota-alukseen ja sen henkilöstöön sovellettavista kansainvĂ€lisistĂ€ sopimuksista ja Suomen lainsÀÀdĂ€nnöstĂ€ sekĂ€ viattomasta kauttakulusta Suomen aluemerellĂ€.

TĂ€ssĂ€ tutkimuksessa merkittĂ€vĂ€llĂ€ sijalla on vieraan lippuvaltion sota-alusta ja miehittĂ€mĂ€ttömiĂ€ sota-aluksia ja sotilaallisia laitteita koskeva oikeudellinen tarkastelu. Aihepiiri johdatti kirjoittajan hakeutumaan oikeustieteen tohtorin koulutusohjelmaan Åbo Akademin yliopiston yhteiskuntatieteiden, liiketaloustieteiden, taloustieteiden ja oikeustietieteiden tiedekuntaan (Faculty of Social Sciences, Business and Economics, and Law, in Åbo Akademi University). VĂ€itöskirjatyön aihe on ”Unmanned Warships in the Finnish Coastal areas”. MiehittĂ€mĂ€ttömien sota-alusten ja sotilaallisten laitteiden kĂ€ytölle ja kulkuoikeuksille tulisi asettaa kansainvĂ€lisessĂ€ merioikeudessa pÀÀsÀÀnnöt ja ehdot ja etenkin niiden kulkiessa rantavaltion aluemerellĂ€ ja rannikon lĂ€hialueilla. MiehittĂ€mĂ€ttömien sota-alusten rinnastaminen kulkuoikeuksien osalta ilman erityisehtoja miehitettyihin sota-aluksiin vaarantaa rantavaltion ja yleisesti merenkulun turvallisuuden.

TÀmÀn kirjan tutkimusnÀkökulma on kÀytÀnnönlÀheinen. TutkimusmenetelmÀnÀ on lainopillinen tutkimusmenetelmÀ. Tarkoituksena on tarjota tieteelliselle yhteisölle, Suomen viranomaisille ja merenkululle kansainvÀlisen merioikeuden ja kansallisen oikeuden perusteltuja nÀkökohtia. Tutkimus koskee rauhan aikaa ja osin valmiuden kohottamisen aikaa sekÀ hybridivaikuttamista.