(0)

Vieras sota-alus Suomen rannikolla

Livre numérique


Tutkimuksessa on tarkasteltavana vieraan sota-aluksen asema ja kulku- ja toimintaoikeudet Suomen rannikon merialueilla ja siihen liittyen miehittämättömien sota-alusten ja sotilaallisten laitteiden oikeudellinen asema, kulkuoikeudet ja vihamielinen hybridivaikuttaminen. Asiaa tarkastellaan ensisijaisesti kansainvälisen oikeuden kannalta mutta myös Suomen voimassa olevaa oikeutta vertaillaan. Nyt tehty tutkimustyö on jatkoa Merivoimien oppikirjalle ”Johdatus sota-aluksen oikeudelliseen asemaan Suomen rannikolla”, joka oli lähinnä poikkileikkaus suomalaiseen sota-alukseen ja sen henkilöstöön sovellettavista kansainvälisistä sopimuksista ja Suomen lainsäädännöstä sekä viattomasta kauttakulusta Suomen aluemerellä.

Tässä tutkimuksessa merkittävällä sijalla on vieraan lippuvaltion sota-alusta ja miehittämättömiä sota-aluksia ja sotilaallisia laitteita koskeva oikeudellinen tarkastelu. Aihepiiri johdatti kirjoittajan hakeutumaan oikeustieteen tohtorin koulutusohjelmaan Åbo Akademin yliopiston yhteiskuntatieteiden, liiketaloustieteiden, taloustieteiden ja oikeustietieteiden tiedekuntaan (Faculty of Social Sciences, Business and Economics, and Law, in Åbo Akademi University). Väitöskirjatyön aihe on ”Unmanned Warships in the Finnish Coastal areas”. Miehittämättömien sota-alusten ja sotilaallisten laitteiden käytölle ja kulkuoikeuksille tulisi asettaa kansainvälisessä merioikeudessa pääsäännöt ja ehdot ja etenkin niiden kulkiessa rantavaltion aluemerellä ja rannikon lähialueilla. Miehittämättömien sota-alusten rinnastaminen kulkuoikeuksien osalta ilman erityisehtoja miehitettyihin sota-aluksiin vaarantaa rantavaltion ja yleisesti merenkulun turvallisuuden.

Tämän kirjan tutkimusnäkökulma on käytännönläheinen. Tutkimusmenetelmänä on lainopillinen tutkimusmenetelmä. Tarkoituksena on tarjota tieteelliselle yhteisölle, Suomen viranomaisille ja merenkululle kansainvälisen merioikeuden ja kansallisen oikeuden perusteltuja näkökohtia. Tutkimus koskee rauhan aikaa ja osin valmiuden kohottamisen aikaa sekä hybridivaikuttamista.