Knud er jyde og bor i Fredericia. Han besøger for sommeren sin 12-årige fætter Henrik i København. Knud er betaget af københavnernes rappe måde at tale på og hovedstadens pulserende liv. Og i Henriks klasse er der søde piger, som skubber liv i den unge jydes fantasi.
Da kongen ligger for døden, er børnene på en gang forfærdede og begejstrede over at opleve så vigtig en begivenhed i Danmarkshistorien. At der i kølvandet følger en tre år lang tid om Slesvig-Holsten, har de ingen idé om, før de pludselig står midt i den.
Romanen foregår i en tid, hvor nationalismen blusser i dagblade og folkemunde, og ønsker om at føre magten fra enevælden til folkets hænder er undervejs. Alt imens er der en hverdag og et drengeliv, der skal leves.
Selvom romanen henvender sig til børn, egner bogen sig til historisk interesserede i alle aldre.
Niels K. Kristensen (1859-1924) var lærer, forfatter og debattør. Han anmeldte talrige børnebøger og var fortaler for børnelitteraturens eksistensberettigelse. Kristensen har skrevet adskillige historiske romaner, primært med de slesvigske krige i 1848-50 og 1864 som omdrejningspunkt, men også romaner fra sin samtid.