(8)

Dolly

e-book


PÄ Älderns höst börjar 83-Äriga Franklin och hans 71-Äriga livspartner planera sin sorti. De kÀnner sig nöjda med det liv de levt tillsammans, lyckligt och stilla. Men oense om ett avskedsbrev ska skrivas eller inte skjuter de fram sitt gemensamma sjÀlvmord pÄ obestÀmd tid. Plötsligt en dag sÄ ringer försÀljaren Gwendolyn pÄ dörren och parets tillvaro förÀndras i ett andetag. Hur vÀl kÀnner vi de mÀnniskor vi delar vÄrt liv med och hur pÄverkar vÄra val de vi Àlskar?

Alice Munro skriver lika skickligt som subtilt om de mĂ€nskliga relationernas underliggande kaos och om den ensamhet som pĂ„ ett eller annat sĂ€tt drabbar oss alla. Dolly Ă€r ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ varför Munro 2013 förĂ€rades med Nobelpriset i litteratur, med en motivering som löd ”Den samtida novellkonstens mĂ€stare”

Han kom ut igen och ropade till oss att bilverkstan hade stÀngt.

Det var inget annat att göra Àn att be henne stanna och Àta middag och övernatta. Hon ursÀktade sig tusen gÄnger men blev lite mer avspÀnd nÀr hon vÀl satt ner med Ànnu en cigarett. Jag började förbereda middagen. Franklin hade gÄtt för att byta om. Jag frÄgade om hon ville ringa hem.

Hon sa ja, det var bÀst.

Novellix ger ut noveller; nyskrivet och klassiker, en novell per bok. LÀs mer pÄ novellix.se.