(0)

Maito : Superjuomasta kiistakapulaksi

e-book


Kaataako lasiin maitoa vai ei? Miksi mitÀÀn maitoon liittyvÀÀ ei ennen kyseenalaistettu, mutta nyt niin tehdÀÀn? Superjuomasta kiistelevien ÀÀrilaitojen keskusteluun tuodaan jÀrjen ÀÀni.

Lihansyönnin vÀhentÀmisestÀ paasaavat kaikki, mutta miten on maidon laita? Mainoksissa Teemu SelÀnne menestyi maidon ansiosta, Lemmy Kilmister sen takia, ettei sitÀ juonut. EikÀ se ole ainoa kiista, jota maidosta on kÀyty. KansallisylpeydestÀ kiistakapulaksi joutuminen herÀttÀÀ kuumia tunteita, ja se jos jokin kertoo siitÀ, kuinka tÀrkeÀ maito suomalaisille on.

Maito oli ennen ruokapöydÀn itsestÀÀnselvyys ja terveen elÀmÀn peruspilari. Sittemmin maidonjuonnin autuutta on noussut varjostamaan synkkiÀ pilviÀ. Superjuomasta on tullut ilmaston pilaaja ja verisuonien tukkija. MitÀ oikein tapahtui?

Maidon voimin Suomi koulutti sotien jÀlkeen lapsensa ja rakensi maahan tehtaita ja terveyskeskuksia. EU mullisti maatalouden, eikÀ heinÀseipÀitÀ tai laiduntavia lehmiÀ nÀe enÀÀ missÀÀn.

VielÀ suurempi muutos on tapahtunut tiedon mÀÀrÀssÀ. Kun terveysvalistus ja ilmastonmuutos iskeytyivÀt tajuntaamme, moni alkoi pohtia, voiko maitoa enÀÀ juoda. Onko maito lopullisesti pilalla, vai voisiko lehmÀ olla jopa osa ratkaisua ympÀristöongelmiin? EntÀ miten lehmÀt voivat nykynavetassa?

Teos on tarkoitettu meille kaikille, jotka ihmettelemme maidon muuttunutta mainetta, ja mietimme kaataako lasiin maitoa vai ei. Kirja tuo ÀÀrilaitojen keskusteluun tosiasioihin perustuvan vaihtoehdon, jÀrjen ÀÀnen.

Tiina Sarja on vapaa kirjoittaja ja koulutukseltaan tekniikan tohtori ja tiedeviestinnÀn maisteri. HÀneltÀ on aiemmin julkaistu Kuka oikein tietÀÀ - kun mielipide haastoi tieteen (Docendo, 2016) sekÀ lastentietokirjat Minne sÀhkö meni? (2018) ja Kuka vei roskat? (2020).