(15)

Jiroekonomi

E-Book


Jiro Onos sushibar i Tokyos tunnelbana har tilldelats tre stjÀrnor i Michelinguiden. Om man utgÄr frÄn klassiska ekonomiska resonemang borde verksamheten vara ohÄllbar: vÀntetiden Àr flera mÄnader och restaurangen har endast tio sittplatser, inga riktiga bord och ingen serveringspersonal. Jiro skulle utan problem kunna expandera sin verksamhet, men vÀljer istÀllet att fokusera pÄ att göra vÀrldens bÀsta sushi. Vad Àr det som driver honom, och vad innebÀr det att vara en "JiromÀnniska"?

Nina Åkestam Ă€r skribent, författare och doktorand i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon driver en av Sveriges mest vĂ€lbesökta bloggar och Ă€r en frekvent anlitad förelĂ€sare.

För Novellix har hon skrivit facknovellen Jiroekonomi, en text om förhÄllandet mellan kapitalism och kvalitet, om en passionerad sushikocks sÀtt att arbeta, och om vad som skulle hÀnda med ekonomin och samhÀllet om fler gjorde som han.

Jiroekonomi Àr Facknovell #2 i Novellix serie med facklitterÀra texter i kortformat. Novellix ger ut noveller; nyskrivet och klassiker, en novell per bok. Novellerna finns i tre format - tryckt bok, e-bok och ljudbok. LÀs mer pÄ novellix.se