(1)

50 nyanser av LEAN

e-book


Denna berĂ€ttelse handlar om 50 unika leanresor. Genom Ă„ren har vi som författat boken kommit i kontakt med en stor mĂ€ngd satsningar pĂ„ lean. Den samlade bilden Ă€r Ă„ ena sidan att de flesta satsningar gĂ„r bra i början, men att lĂ„ngvarig effekt uteblir och luften gĂ„r ur efter hand. Å andra sidan finns ett flertal vĂ€lkĂ€nda företag, som lyckats uppnĂ„ bestĂ„ende konkurrensfördelar och höga resultatnivĂ„er, med en lyckad leansatsning som stöd. Vi blev nyfikna pĂ„ och intresserade av att ta reda pĂ„ hur det ser ut och varför. UtgĂ„ngspunkten var ett antal nyckelfrĂ„gor. För att fĂ„ svar pĂ„ dessa frĂ„gor intervjuade vi 50 företag och andra organisationer i Sverige frĂ„n ett flertal olika branscher. Boken skildrar:

‱ vad företagen har för Ă€ndamĂ„l med sin leansatsning och

‱ hur effektiviteten ser ut i olika leansatsningar och

‱ hur livscykeln ser ut i olika leansatsningar samt

‱ varför sĂ„ fĂ„ Ă€r uthĂ„lligt framgĂ„ngsrika med lean

Det finns hopp för de företag som inte har en uthÄlligt framgÄngsrik leansatsning. En vÀl utförd revitalisering av leansatsningen lönar sig. I berÀttelsen skildras vad som gör skillnad hos företag som Àr framgÄngsrika i sin leansatsning och vad som kÀnnetecknar en vÀl utförd revitalisering.

"50 nyanser av lean Ă€r en spĂ€nnande, frĂ€sch, lĂ€ttlĂ€st och vĂ€ldigt givande leanbok. Till skillnad frĂ„n den stora mĂ€ngden av leanböcker beskriver och analyserar författarna varför leanprojekt lyckas eller misslyckas – pĂ„ lĂ„ng sikt. PĂ„ en konferens i Stockholm Ă„r 2010 sa jag att fĂ„ svenska företag kommer syssla med lean om tio Ă„r. Problemet Ă€r att det Ă€r för enkelt att starta nya förĂ€ndringsprojekt men vĂ€ldigt svĂ„rt att skapa uthĂ„llighet i förĂ€ndringsarbetet. Författarna till 50 nyanser av lean ger konkreta tips pĂ„ vad företag mĂ„ste göra om de vill att deras förĂ€ndringsarbete skall bli framgĂ„ngsrikt under lĂ„ng tid framöver. Denna faktabaserade bok borde dĂ€rför vara obligatorisk lĂ€sning för alla organisationer – bĂ„de innan de startar lean/förĂ€ndringsprojekt samt under resans gĂ„ng.”

Dag NĂ€slund, Professor, Process and Supply Chain Management, University of North Florida och Docent vid Lunds Universitet

”En intressant analys som gĂ„r djupare i det kĂ€nda problemet att mĂ„nga leansatsningar inte ger förvĂ€ntade resultat. Studien belyser och stĂ€rker viktiga framgĂ„ngsfaktorer som lĂ„ngsiktighet och uthĂ„llighet i leantransformationen, ledningens Ă€garskap och engagemang bĂ„de hos chefer och medarbetare. Jag rekommenderar alla som vill lyckas lĂ„ngsiktigt med Lean att ta del av slutsatserna i denna bok.”

Peter Alvarsson, Head of Operational Excellence & Lean, Sweden Operations AstraZeneca

www.50nyanseravlean.se