(0)

Det er en kunst at nyde livet - Michel de Montaignes vid og visdom

e-book


De senere Ärs skandaler inden for politik og erhvervsliv afslÞrer en usÊdvanlig mangel pÄ etik og moral blandt politikere og erhvervsledere. SpÞrgsmÄlet er derfor, om etik og moral ingen plads har i et moderne samfund, eller om vi har brug for at besinde os? I min sÞgen efter et svar pÄ dette spÞrgsmÄl, stÞdte jeg pÄ Michel de Montaignes essays, som med sin dybe indsigt i den antikke filosofi fra Sokrates til Epiktet sammenfatter en visdom, som kan vÊre til daglig gavn og glÊde for alle. Dette udvalg af citater fra Michel de Montaignes essays er tÊnkt som en introduktion til tanker, som er lige sÄ aktuelle i dag som for 400 Är siden, da de blev skrevet. Det er en kunst at nyde livet er derfor tilegnet de politikere og erhvervsledere, der gik over stregen. Ingen nÊvnt, ingen glemt.

Michel de Montaigne:

En af de mest usÊdvanlige skikkelser i fransk filosofi er Michel de Montaigne, som levede fra 1533 til 1592. Han sÄ ikke sig selv som filosof og kom hverken med en doktrin eller lÊresÊtninger, som skulle efterleves. Han opfattede end ikke sig selv som moralist, men var meget interesseret i, hvordan man lever ordentligt og livsklogt.

Uddrag af bogen

”Vérdigheder og ansvarsfulde erhverv tildeles nþdvendigvis mere efter en lykkelig skébne end efter fortjeneste.”

”Vi gĂ„r mere op i, at man skal tale om os, end hvad man siger om os.”

”Man skal vogte sig for at tjene sin herre sĂ„ godt, at man forhindrer ham i at belĂžnne Ă©n efter fortjeneste.”

”Den, der forrĂ„der sandheden, forrĂ„der ogsĂ„ lĂžgnen.”

Om forfatteren

Ole Thestrup (f. 1943) er tidligere forlÊgger. Hans interesse for de senere Ärs skandaler i erhvervslivet, herunder spÞrgsmÄlet om erhvervslederens ansvar for virksomhedens etiske adfÊrd, har sat ham i gang med at undersÞge, hvad antikkens etik kan betyde for den enkelte.