(3)

Is

e-book


Det var en prÀst, en klockare och en vÀktare. En prÀstgÄrd med en pastorska, stor kÀrlek och kor i fÀhuset. FÄr, gris, höns och en församling berömd för sin sÄng lÄngt ute i havet utanför snÀvt ritade kartor. Hit kommer man bara med bÄt, om man i likhet med postförare och sjöbevakare lyckas trÄckla sig fram genom den förrÀdiska skÀrgÄrden. NÀr man nalkas stÄr kyrkan uppe pÄ berget som ett riktmÀrke, men nÀr man kommer iland pÄ kyrkön stÄr hon nere i dÀlden och tar emot.

HÀr tÀnker den unga prÀstfamiljen stanna. Kriget Àr slut, det Àr fred i vÀrlden. Livsmedelssituationen förbÀttras lÄngsamt, och gÀstfriheten Àr en kristen dygd med rötter i hedendomen. Det Àr inte fel att göra sig förhoppningar om ett nytt liv, att tÀnka framÄt, skaffa sig utrymme i sin roll, röra sig friare, vara vÀnskaplig och glad.

Kommunen bygger hÀlsogÄrd, bro och framtid. Strömmingsfiskarna kommer hem frÄn marknaden i Helsingfors med stoppning i axlarna och guld i munnen. NÀr det blir vinter lÀgger sig isen som ett golv mellan byarna och kyrkön. I prÀstgÄrden sjuder det av liv och verksamhet. Mycket ska man hinna med under ett liv, men tiden har prÀstparet för sig.

Utanför prÀstgÄrden, pÄ farvattnen och ute pÄ isen, rÄder urÄldriga makter. Det vet postföraren, medan prÀsten har annat i tankarna nÀr han Àr pÄ vÀg hemÄt mot ljuset i prÀstgÄrdsfönstret.

I Ulla-Lena Lundbergs nya roman förenas mÄnga trÄdar i hennes mÄngsidiga produktion. I det lilla samhÀllet och i den enskilda mÀnniskan ligger en hel vÀrld synlig i glimtar och blÀnk.