(1)

Jarlens sekel

e-book


PÄ 1200-talet stiger Sverige fram ur historiens mörker. Seklets ledande gestalt var riksjarlen Birger Magnusson, en man som numera betecknas som Sveriges förste verklige monark. Med hÄrd hand enade han riket och krossade dem som satte sig emot honom. Av allt att döma var det ocksÄ han som grundade staden Stockholm.

I Jarlens sekel möter vi Birger Jarl, hans son Magnus LadulÄs och andra kungar och stormÀn pÄ 1200-talet. Men de Àr bara en del av den historia som Dick Harrison berÀttar. I hans mÀktiga rundmÄlning trÀder Ärhundradet fram i helfigur. HÀr beskrivs dramatik och intrigspel kring makt och rikedom. Vi fÄr följa hur det svenska riddarskrÄet uppstod, men ocksÄ hur livet levdes av vanliga mÀnniskor pÄ gÄrdar och i torp. Vad 1200-talets mÀnniskor trodde pÄ och vad de visste om sin omvÀrld, vad de fruktade och vad de Àrade, hur deras vardag sÄg ut, vad de Ät och drack och vilka ritualer som omgav födelse och död.

Dick Harrisons Jarlens sekel Àr ett pionjÀrverk - den första stora populÀrvetenskapliga boken om det svenska 1200-talet. Med denna bok befÀster författaren son stÀllning som Sveriges ledande medeltidshistoriker.

Dick Harrison, docent vid historiska institutionen vid Lunds universitet, har skrivit ett antal böcker om medeltiden, av vilka den stora krönikan och digerdöden, Stora döden, fick Augustpriset Är 2000.