(0)

Jumalan olemassaolo, ominaisuudet ja toiminta

e-book


Summa theologiae on keskiajan filosofian ja teologian tunnetuin teos. Tuomas Akvinolaisen tavoitteena oli kÀsitellÀ siinÀ kaikki teologian osa-alueet sekÀ sitÀ varten selvittÀÀ myös niiden taustalla olevat filosofiset kysymykset. Jumalan olemassaolo, ominaisuudet ja toiminta sisÀltÀÀ tuon hyvin laajan teoksen alkuosan, joka kÀsittelee teologian perusteita ja valaisee koko Tuomaan ajattelun lÀhtökohtia.

Summa theologiae alkaa teologian luonnetta koskevalla selvityksellĂ€. SitĂ€ seuraa Jumalan olemassaolon todistus, joka on teoksen tunnetuin jakso. Jumalan olemassaolon Tuomas todistaa viidellĂ€ eri tavalla, joita hĂ€n kutsuu ”viideksi tieksi”. Sen jĂ€lkeen teoksessa tarkastellaan Jumalan olemisen tapaa ja ominaisuuksia. Jumalan toimintaa koskevassa jaksossa Tuomas kĂ€sittelee muun muassa Jumalan tiedon ja tahdon luonnetta, kaikkivaltiutta ja predestinaatiota.

Teokseen sisÀltyy suomentajan laaja johdanto, joka asettaa Tuomaan teoksen historialliseen yhteyteensÀ, sekÀ perusteellinen selitysosio.