(0)

Kunstens meridian : Om Peter Brandes

e-book


Peter Brandes er en af de mest betydningsfulde nulevende danske billedkunstnere. Han er reprÊsenteret i de vigtigste danske museers samlinger og i toneangivende udenlandske museers, heriblandt Louvre. I Danmark ses hans monumentale skulpturer og krukker mange steder, ligesom han har udsmykket en rÊkke danske kirker samt kirker i Norge og USA. Den cirka fem meter hÞje krukke Isaac stÄr pÄ Holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem.

Peter Brandes’ oeuvre er gigantisk og spĂŠnder over mere end halvtreds Ă„r og forskelligartede udtryk som malerier, skulpturer, tegninger, grafik, keramik samt ikke mindst fotografier og glasmosaikker, hvis teknikker han har fornyet. Gennem hele vĂŠrket lĂžber en samtale med isĂŠr den jĂždiske, grĂŠske og kristne tradition, og Brandes har pĂ„ denne mĂ„de etableret sig som en af Danmarks fremmeste kulturvandrere.

"Kunstens meridian. Om Peter Brandes" er den fĂžrste monografi om Peter Brandes’ kunst. Bogen forfĂžlger en rĂŠkke hovedtemaer, der gĂ„r pĂ„ tvĂŠrs af Brandes’ kunstneriske produktion og drager igennem den nogle linjer, som bogens forfatter, Ettore Rocca, kalder ”kunstens meridian”. Udtrykket ’meridian’ er lĂ„nt fra den tyske digter Paul Celan, hvor det betegner den usynlige linje i en poetisk samtale. Celan er samtidig den forfatter, som Brandes igennem hele sin karriere har fĂžlt det stĂžrste slĂŠgtskab til, og i Brandes’ kulturvandring finder Rocca tilsvarende en meridian, der forekommer bĂ„de umulig og uudslettelig.