(28)

Marie Curie - Ett liv

audioboek


Marie Curie – Ett liv Ă€r berĂ€ttelsen om en av vĂ€rldens mest kĂ€nda vetenskapspersoner. Marie Curie gjorde flera viktiga upptĂ€ckter, hon fick Nobelpriset i bĂ„de fysik och kemi, och hon blev Sorbonnes första kvinnliga lĂ€rare och professor. Det hĂ€r Ă€r ett portrĂ€tt av en kvinna som gick sin egen vĂ€g, och som kĂ€mpade hĂ„rt för att nĂ„ sina mĂ„l. Marie Curie levde i en tid nĂ€r det var fĂ„ kvinnor som fick möjlighet att studera, och hon kĂ€mpade hĂ„rt för att kunna Ă€gna sitt liv Ă„t vetenskap och forskning. I sin forskning undersökte Marie Curie olika radioaktiva material, och hon upptĂ€ckte tvĂ„ nya grundĂ€mnen: polonium och radium. 1903 fick hon Nobelpriset i fysik, och blev dĂ€rmed den första kvinnan nĂ„gonsin att fĂ„ ett Nobelpris. Åtta Ă„r senare fick hon Ă€nnu ett Nobelpris, i kemi. Hon Ă€r den enda kvinnan som har erhĂ„llit tvĂ„ Nobelpris.

Ett liv Ă€r serien med lĂ€ttlĂ€sta biografier. HĂ€r finns utrymme för lĂ€ngre och mer djupgĂ„ende resonemang, vilket gör böckerna lĂ€mpliga att anvĂ€nda i undervisningen – och att sĂ€tta i hĂ€nderna pĂ„ den elev som gĂ€rna lĂ€ser om personer som förĂ€ndrat sin tid och pĂ„verkat hur vĂ„rt samhĂ€lle ser ut i dag.

Viljas böcker Àr uppskattade av personer som Àr ovana vid att lÀsa eller kanske har nÄgon form av lÀssvÄrigheter. SprÄket Àr enkelt men innehÄllet Àr anpassat för vuxna lÀsare.