(0)

Nexus : Tietoverkkojen lyhyt historia

audioboek


Kuinka tieto yhdisti ihmiset?

Sapiens-kirjallaan tunnetuksi tullut Yuval Noah Harari tarkastelee uutuuskirjassaan Nexus – Tietoverkkojen lyhyt historia, miten informaation virta on rakentanut ja tuhonnut maailmaamme.

Viime 100 000 vuoden ajan me sapiensit olemme koonneet itsellemme huikeasti vaikutusvaltaa. Mutta kaikista keksinnöistĂ€mme, löydöistĂ€mme ja valloituksistamme huolimatta meitĂ€ uhkaavat suuret vaarat: maailma on ekologisen romahduksen partaalla, poliittiset jĂ€nnitteet kasvavat ja vÀÀrÀÀ tietoa on kaikkialla. LisĂ€ksi syöksymme suin pĂ€in tekoĂ€lyn aikakauteen – tuntemattomaan tietoverkkoon, joka saattaa hĂ€vittÀÀ lajimme. Miksi olemme niin itsetuhoisia kaikista saavuttamistamme edistysaskelista huolimatta?

Menestyskirjailija Yuval Noah Hararin Nexus tarkastelee ihmiskunnan pitkÀÀ historiaa ja pohtii, miten tiedon virta on tuonut meidÀt tÀhÀn pisteeseen. Teos vie meidÀt kivikaudelta Raamatun kanonisointiin, painotekniikan keksimiseen, joukkoviestinnÀn kehittymiseen ja populismin viimeaikaiseen nousuun. Se kÀsittelee myös pian kohtaamiamme ajankohtaisia valintoja, kun ei-inhimillinen Àly uhkaa olemassaoloamme.

Tieto ei ole totuuden raaka-ainetta eikÀ pelkkÀ ase. Nexus etsii toiveikasta keskitietÀ nÀiden ÀÀripÀiden vÀlillÀ ja pyrkii samalla löytÀmÀÀn yhteisen ihmisyytemme uudelleen.

Yuval Noah Harari (s. 1976) vÀitteli historian tohtoriksi Oxfordissa. HÀn asuu aviomiehensÀ kanssa Tel Avivin lÀhistöllÀ, opettaa historiaa Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa ja kiertÀÀ luennoimassa kaikkialla maailmassa. Aiemmat teokset Sapiens, Homo deus ja 21 oppituntia maailman tilasta ovat olleet kansainvÀlisiÀ menestyksiÀ, ja ne on julkaistu jo lÀhes 40 kielellÀ ympÀri maailmaa.