(0)

Peter den store

e-book


Varför fick boken heta Peter den store? Är man stor redan som liten och dessutom rödhĂ„rig och frĂ€knig sĂ„ mĂ„ste man fĂ„ ett namn.

Första gÄngen Peter trÀffade Carlos var nÀr han hade snubblat och skrapat upp ett fult sÄr pÄ ena knÀt. Carlos hade snabbt hjÀlpt Peter pÄ fötter igen och tvÀttat sÄret rent och lagt om med ett bandage. Peter kÀnde att Carlos var snÀll och trevlig och att han alltid kunde fÄ godis, men det var ocksÄ spÀnnande att lyssna pÄ Carlos. Carlos Àlskade att berÀtta, och han hade alltid nÄgot att berÀtta. Peter var aldrig sÀker om Carlos ljög eller inte, men hans historier var alltid spÀnnande.

«Peter, vet du vem Peter den store var?» frÄgade Carlos.

«Nej,» sa Peter och stoppade in en röd och söt karamell i munnen.

«Han var Kejsare i Ryssland. Vet du vad en kejsare Àr?»

Peter skakade pÄ huvudet dÄ han inte kunde svara, dÄ munnen var full av godis.

«Det Àr nÀstan samma som en kung. Och en kejsare förstÄr du, han kan bestÀmma allt i ett land.

Jag ser pÄ dig att du ocksÄ kommer att bli en Peter den store. Han var som du, redan stor nÀr han var liten,» sa Carlos och skrattade sÄ att hans stora mage hoppade.

Följ med Peter pÄ hans resa, en resa utan ett tryggt hem, en resa i kriminalitet, dÀr vÀnner Àr tryggheten och dÀr vÀnskapen till mannen som gav honom namnet «Peter den store» har avgörande betydelse för hans framtid. Möt Maria som kommer frÄn tryggheten i det JÀmtlÀndska byn dÀr alla kÀnner alla, bÄde idag och i dÄtiden. DÀr «Döboka» har sin betydelse. Maria möter Peter som söker tryggheten efter mÄnga Är utan ett hem.