(167)

Populistiska manifestet

audioboek


Nej! Den vÀxande populismen Àr ingen gÄta. Högerpopulismen Àr precis det som vÀrldens alla marknadsliberaler bett om nÀr de vÀgrat se konsekvenserna av ökad ojÀmlikhet och otrygghet. Populistiska manifestet Àr en stridsskrift som slÄr Ät alla hÄll: Mot borgerlig sjÀlvgodhet men ocksÄ mot vÀnsterns brist pÄ folklighet.

Ja! Populistiska manifestet slaktar högerpopulismen men ropar samtidigt efter en mobiliserande vÀnsterpopulism. BÄde socialdemokratin och vÀnstern vÀxte fram som brutala sanningssÀgare. Deras vrede, visioner och vassa kritik av makten gick hem i breda folklager och kom att förÀndra samhÀllet i grunden. SÄ varför vÄgar dagens vÀnster inte vara populister?

I Populistiska manifestet skriver Åsa Linderborg och Göran Greider ett försvar för populismen som politisk strategi. De visar att populism Ă€r mycket mer Ă€n bara ett tillhygge i en politisk debatt. I en tid dĂ„ miljardĂ€rer och affĂ€rsmĂ€n framstĂ€ller sig som underdogs och sanningssĂ€gare, borde inte vĂ€nstern ha ett bĂ€ttre utgĂ„ngslĂ€ge att tala för folket?

Med hjÀlp av 151 teser skildrar de populismens historia och nutid, frÄn 1900-talets agitatorer till de moderna vÀnsterrörelser som just nu vÀxer fram i Europa. I sjÀlva verket, visar de, har vÀnstern mycket att vinna pÄ att vara just populistisk.

En bok att stÄngas med ... Framför allt Àr den vÀlargumenterad, och jag uppskattar den hÀrliga dynamiken mellan Linderborgs rigida resonemang och Greiders finurliga enradingar. Och som lÀttfattlig sammanfattning av de senaste Ärens vÀnstertÀnkande kring hur högerpopulismen ska tacklas Àr den oumbÀrlig.

Leonidas Aretakis, Dagens Nyheter

En bok som ingjuter hopp 
 Populistiska manifestet kommer att fungera bra som vĂ€lbehövlig inspiration och eld i baken för mĂ„nga ett valĂ„r som detta.

Vesna Prekopic, Sydsvenskan

Göran Greider och Åsa Linderborg har misslyckats. De Ă€r alldeles för kloka, Ă€rliga och nyanserade för att bli svartvita populister 
 Populistiska manifestet Ă€r en brĂ„kig, brokig och passionerad argumentation. Allt kan man inte hĂ„lla med om, men den vĂ€cker tankar. Den har dessutom den ingrediens som populister mĂ„ste ha: Passion.

Lars Böhlin, VÀsterbottens-Kuriren

Som ett rött utropstecken i valrörelsen kommer Populistiska manifestet av Göran Greider och Åsa Linderborg. TvĂ„ starka politiska profiler som vĂ„gar mana till klasskamp.

Anton Juggas, Arbetarbladet

151 korta, vĂ€lunderbyggda och vĂ€lformulerade teser 
 Boken Ă€r ett basebolltrĂ€ svingat i full kraft med ’klass’ skrivet i röda bokstĂ€ver pĂ„ bĂ„da sidor 
 Nej. Det Populistiska manifestets styrka Ă€r inte visionerna. Styrkan ligger i dialogen den med sina 151 teser för med lĂ€saren. Tankarna den vĂ€cker. Min version Ă€r nedklottrad med utropstecken, frĂ„getecken, bifall och mothugg. Det Ă€r en spĂ€nstig, oresonlig skrift av tvĂ„ vĂ€nsterintellektuella som verkligen funnit varandra i detta samarbete. De vet och vill nĂ„got. PĂ„ riktigt. Boken blir dĂ€rför ett vĂ€lkommet bidrag till en framtida arbetarrörelse som har mycket att vinna och mycket att förlora.

Björn Werner, Aftonbladet

Vasst och uppfriskande

Björn Sandmark, Dala-Demokraten

Ett bÀttre försvar för den liberala demokratin och yttrandefriheten Àn nÄgon liberal formulerat.

Karin Pihl, Göteborgs-Posten