(3)

Professorn

e-book


Första svenska översÀttningen pÄ 150 Är!

»Brontës oefterhÀrmliga tonfall Àr skickligt klÀtt i svensk sprÄkdrÀkt, för första gÄngen pÄ tvÄ sekel. Professorn Àr fÀngslande och skriven med skarp psykologisk blick.« | BTJ-hÀftet

Den förÀldralöse William Crimsworth vill slippa ett liv som kyrkoherde och tar anstÀllning hos sin bror Edward. DÀr blir tillvaron svÄr, till slut outhÀrdlig. I stÀllet börjar William ett nytt liv, i ett nytt land han inte förstÄr. Av egen kraft mÄste han skapa sig en plats i en vÀrld full av falskhet och besvikelser.

Med Professorn ville Charlotte Brontë göra uppror mot dÄtidens förvÀntningar. HÀr lade hon grunden för teman hon ocksÄ utforskade i Jane Eyre och Villette. Romanen Àr en skildring av en mÀnniskas kamp, men ocksÄ av lÀngtan och begÀr. Vid sidan av den stÀdade Crimsworth finns mer fÀrgstarka personer, som den demoniske Mr Hunsden och den gÄtfulla Zoraïde Reuter. Det gÄr ocksÄ att skymta författaren sjÀlv, sedd utifrÄn.

En engelsk klassiker i översÀttning av Anna-Karin Malmström Ehring och Per Ove Ehrling - den första svenska översÀttningen sedan 1858 - med ett nyskrivet förord av litteraturforskaren Thomas SjösvÀrd.

CHARLOTTE BRONTË [1816 - 1855] var en engelsk författare, född i Thornton i West Yorkshire. Hon hade fem syskon, av vilka tvĂ„ var författarna Emily och Anne. Flera av Charlotte BrontĂ«s romaner hör till den engelska litteraturens klassiker.

»Charlotte Brontë utforskar hÀr sin kallelse, sitt sÄr och hon försöker trevande, som i en dröm finna de olika stigar som kan leda en till att bli hel.« | SANDRA M. GILBERT & SUSAN GUBAR, THE MADWOMAN IN THE ATTIC