(66)

Susien mailla

audioboek en e-book


Retkikirja uhanalaisen suurpedon reviireille kertoo niin susista kuin susivihastakin.

Susikeskustelussa tunteet kÀyvÀt kuumina, vaikka ÀÀrimmÀisen uhanalaisia hukkia on maassamme vain noin kaksisataa. Suojelijoita ja kanta-arviota tekeviÀ tutkijoita on jopa uhkailtu.

Millaista suomalaisilla susireviireillÀ todellisuudessa on? Onko susien keskelle meneminen vaarallista? MitÀ tapahtuu, jos pistÀÀ rinkan selkÀÀn ja suuntaa reviirin ytimeen?

Kirja vie lukijan maastoon ottamaan tilanteesta selvÀÀ. Mia Takula laittaa itsensÀ likoon tietokirjallisuudelle poikkeuksellisella tavalla: hÀn viettÀÀ 150 yötÀ teltassa kaikkina vuodenaikoina ja liikkuu jalkaisin tai hiihtÀen kuudella susialueella saaristosta VenÀjÀn rajalle asti.

Susiin liittyvien havaintojen lisÀksi Takula huomaa, ettÀ rauhallisilla susireviireillÀ viihtyvÀt muutkin villielÀimet. Ilves mouruaa kiima-aikaan, saukko laskee uomaa pÀÀ edellÀ ja ahma jÀttÀÀ jÀlkensÀ lumeen. Töyhtötiaiset tekevÀt tupatarkastuksen, sillÀ sammalmatolla ei yleensÀ nÀe telttoja. Myös Suomen luonnon nykytila tulee iholle avohakkuineen, turvesoineen ja pirstaleisine suojelualueineen.

Takulalla oli lapsena pÀÀssÀÀn isoisÀn metsÀstÀmÀstÀ sudesta tehty hattu. HÀn pelkÀsi susia ja tarkisti sÀngynalusen ja vaatehuoneen petojen varalta nukkumaan mennessÀÀn. Nyt Takula kuuntelee susien ulvontaa sysimustassa yössÀ kotoisasti luonnossa teltassa maatessaan ja kokee susireviirit maamme turvallisimmiksi paikoiksi.

Teoksessa on myös nÀyttÀvÀ kuvitus niin susien kuin muunkin luonnon osalta.

Mia Takula on tietokirjailija, kĂ€sikirjoittaja ja dokumentaristi. HĂ€n tuli jo nuorena tunnetuksi ”kettutyttönĂ€â€ vapautettuaan vuonna 1995 kettuja turkistarhoilta. Takula on perustanut maamme ensimmĂ€isen elĂ€inoikeuksia ajavan jĂ€rjestön.