(0)

Toivon vuosikymmenet - Poliolapsesta vammaisaktivistiksi

e-book


POLIOLAPSESTA VAMMAISAKTIVISTIKSI

Kirja kertoo tamperelaisen vammaisaktivisti Toivo Enqvistin elÀmÀntarinan. Enqvist sairastui polioon kolmivuotissyntymÀpÀivÀnÀÀn JÀmsÀssÀ vuonna 1949. Sodasta toipuvalla Suomella kuten ei muuallakaan maailmassa ollut juuri keinoja polion taltuttamiseksi ennen kuin rokote polioon kehitettiin vuonna 1955. Suomessa tuhannet pÀÀosin lapset sairastuivat polioon, suurin osa lievÀsti, mutta osa sairastuneista menehtyi. Enqvistin liikuntakyvyn polio vei loppuiÀksi.

Enqvist kuvaa elÀvÀsti lapsuuttaan ja varhaisnuoruuttaan Lastenlinnassa ja Ruskeasuon sisÀoppilaitoksissa sekÀ aikuiseksi kasvamisen haasteita hÀnen muuttaessaan ensimmÀistÀ kertaa itsenÀiseen elÀmÀnmenoon vasta kolmekymppisenÀ. Laitoksissa vietetty lapsuus ja nuoruus eivÀt tehneet EnqvististÀ katkeraa, vaan hÀn suuntasi energiansa toimimiseen vammaisliikkeessÀ, jossa elÀmÀntehtÀvÀksi muodostui esteettömyyden edistÀminen. Enqvistin yli 40-vuotinen toiminta vammaisjÀrjestöissÀ ja lÀhes yhtÀ pitkÀ vaikuttaminen Tampereen kaupungin vammaisneuvostossa on

jÀttÀnyt voimakkaan yhdenvertaisuuden jÀljen Tampereen kaupunkikuvaan.

Kirja tekee nÀkyvÀksi pyörÀtuolia kÀyttÀvÀn henkilön arkea 1950-luvulta aina nÀihin pÀiviin saakka. Se purkaa vallalla olevia virheellisiÀ kÀsityksiÀ vammaisuudesta ja kuvaa vammaisliikkeen merkitystÀ yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden edistÀmisessÀ.