(1)

Vem kan segla

e-book


”Eva-Marie Liffner skriver om af Chapman (1721-1808) som i en roande skepparhistoria, mustigt och fyllt med historisk ackuratess. /
/ Vem kan segla lyckas bĂ„de vara ett fantasteri och en levnadsbeskrivning. /
/ Olika verkligheter vĂ€vs ju samman i en kavalkad över ett lĂ„ngt och extraordinĂ€rt yrkesliv i krigets och vetenskapens tjĂ€nst. Bara att njuta av fĂ€rden.”

Aftonbladet

”MĂ€sterligt och stilsĂ€kert om Fredric af Chapman. Eva-Marie Liffners nya roman Ă€r ett muntert mĂ€sterstycke om en riktig krutgubbe.”

Arbetarbladet

Mitt i Stockholm, vid Skeppsholmen, ligger sedan Ättio Är tillbaka en fullriggare frÄn sent 1800-tal vid kaj, numera inredd som vandrarhem. af Chapman Àr ett av Stockholms verkliga landmÀrken. Men namnet har nÀstan blivit som en barnramsa, nÄgot som tömts pÄ innehÄll. Vem var egentligen af Chapman?

Fred Chapman var en slug karl, född i Göteborg 1721, en av 1700-talets nya mÀn, en klassisk homo novus som drog fördel av tidens krig. Han var tidens store skeppsbyggare, en modern vetenskapsman och nytÀnkare, men med tillrÀckligt mycket gammal kunskap om att följa havet och vÄgorna och inte styra alltför mycket, för sÄdant kan vara farligt.

Eva-Marie Liffners nya roman Vem kan segla försöker fĂ„ fatt i mĂ€nniskan Fred Chapman, innan han blev ”af” och stelnade som marmorbyst. Resultatet Ă€r ett slags saga, en ”tall yarn” om en ung och en gammal man, en karl med kappor att vĂ€nda, höga damer och herrar att tjĂ€na, förmodligen alltid med ett skarp öga pĂ„ sitt eget avancemang. Den nya staden Karlskrona, först knappt mer Ă€n en hamn, en sjöfĂ€stning, vĂ€xer som en kuliss bakom de nya herrarna till en ansprĂ„ksfull stad, noga planerad för makt och sjökrig.

”Eva-Marie Liffner Ă€r sig lik. Att lĂ€sa en roman av henne innebĂ€r att - frĂ„n första raderna - kastas bakĂ„t i tiden, insupa dofter, se dĂ„tida miljöer framför sig, höra den tidens sprĂ„kbrĂ„k. /../ Det som Ă€n en gĂ„ng fascinerar Ă€r hur Eva-Marie Liffner sĂ„ fritt och burdust osentimentalt lappar ihop verklighet och fiktion. Det bestĂ„ende Ă€r att fĂ„ vara dĂ€r i det förflutna, i stĂ€mningarna.”

Svenska Dagbladet

”Vad gĂ€ller det dĂ€r detaljarbetet Ă€r Liffner suverĂ€n, det visar hon Ă€n en gĂ„ng i sin nya roman Vem kan segla. Hon Ă€r ocksĂ„ en av de bĂ€sta beskrivarna i riket och de avsnitt dĂ€r hon Ă„terskapar landskap, stĂ€der, hus och miljöer Ă€r rena trolleriet. Allt flammar upp och man kĂ€nner hur tiden svĂ€var emot oss. Vi stĂ„r dĂ€r i stanken och trivs.”

Dala-Demokraten

”Liffner klĂ€r tung research i festdrĂ€kt; hennes prosa Ă€r doppad i tidens saltstĂ€nk och arrakpunsch. Det sĂ€gs att en bra skribent ska fĂ„ fakta att dansa. Liffner lyckas fĂ„r historiens marmorbyst och bokstavligt talat grĂ„ eminenser att svĂ€nga loss i en vildsint sjöfararumba.”

Blekinge LĂ€ns Tidning

”Liffner har en osviklig förmĂ„ga att frammana historiska scenerier dĂ€r ingen tidsmarkör Ă€r betydelselös.”

Göteborgs-Posten

”ett sprĂ„k som det bĂ„de doftar och sjunger om.”

Kristianstadsbladet