Utan mikrochip stannar världen. Nästan all elektronik baseras på halvledare, själva kärnan i chipen. Datorer och mobiltelefoner blir hela tiden snabbare och mer kraftfulla tack vare en ständig och intensiv utveckling av halvledartekniken. Och för varje år ökar behovet av snabbhet och kraft för ny efterfrågan och nya marknader.
Men chipen handlar inte bara om teknik och ekonomi. De ingår som en avgörande komponent i en global kraftmätning mellan Kina och USA som riskerar att slå över i en militär konfrontation. För som Chris Miller skriver i Chip War (Chip War, 2022): andra världskriget avgjordes av stål och aluminium, det kalla kriget definierades av atomvapen och dagens rivalitet mellan Kina och USA bestäms av datorkraft.
USA kontrollerar chipmarknaden, men Kina dominerar produktionen av den elektronik som vi alla är beroende av. Kina lägger nu ned all kraft på att utveckla en egen halvledarteknik och därmed bryta den amerikanska dominansen. Om de lyckas står vi inför ett globalt ekonomiskt och militärt skifte.
Den kritikerrosade Chip War ger bakgrunden till en av vĂĄr tids viktigaste frĂĄgor.
Chris Miller är Associate Professor of International History vid Fletcher School, Tufts University. Han har tidigare skrivit böckerna Putinomics: power and money in resurgent Russia (2014) och We Shall Be Masters: Russian pivots to East Asia from Peter the Great to Putin (2021). Chip War är den första av hans böcker som översatts till svenska.