(1)

Mitt liv som upplyst

E-Book


Meningen med livet Àr en frÄga som mÀnniskor funderat över i alla tider. FrÄgan har sÀrskilt avhandlats av religionsstiftare och filosofer, dÀr den centrala frÄgan Àr huruvida det finns nÄgot liv efter detta.

Existentialisterna menar att vi sjÀlva fÄr skapa en mening Ät livet, och att man Àr vad man gör och vad man lÄter bli att göra.

Nihilisternas stÄndpunkt Àr att det inte finns nÄgon mening med livet, men att den gÄr att tillskapa. Att det inte finns nÄgra objektiva vÀrden (ingenting Àr sant och allt Àr tillÄtet). Tillvaron Àr enligt dem i princip meningslös och slumpen regerar.

De stora religionerna och vissa av de filosofiska systemen har stÄndpunkten att det finns en immanent mening att upptÀcka, det vill sÀga att meningen med livet Àr att upptÀcka guds nÀrvaro.

Inom konst, musik och litteratur Àr "de eviga frÄgorna" om liv, död och kÀrlek stÀndigt nÀrvarande. Omslaget pÄ boken visar Paul Gauguins kanske mest berömda mÄlning. Den bÀr titeln "VarifrÄn kommer vi? Vilka Àr vi? Vart gÄr vi?"

Boken "Mitt liv som upplyst" beskriver pÄ ett direkt och avskalat sÀtt vem du Àr, vad meningen med ditt liv Àr samt hur din verklighet skapas. Den Àr en bok för alla och har en utgÄngspunkt bortom Ätskillnad i form av kultur, kön, hudfÀrg, religion eller trosförestÀllning, politisk stÄndpunkt, utbildning eller erfarenhet.