(8)

Gloria

audiolibro


Gloria Ray var fjorton Ă„r nĂ€r hon stoppades av bevĂ€pnade vita soldater frĂ„n att börja pĂ„ Little Rocks Central High School i Arkansas. Året var 1957 och delstatens guvernör vĂ€grade att lĂ„ta henne och ytterligare Ă„tta svarta ungdomar att ta steget in pĂ„ den helvita skolan. Den dagen tog min barndom slut , sĂ€ger Gloria i dag.

Gloria Ray och de andra tonÄringarna i The Little Rock Nine var de första som agerade utifrÄn Högsta domstolens beslut frÄn 1954 dÀr det slogs fast att segregation av svarta och vita barn i amerikanska skolor stred mot grundlagen. Arkansas motstÄnd var sÄ starkt och vÄldsamt att president Dwight Eisenhower tvingades sÀtta in bevÀpnade elittrupper som dagligen eskorterade de nio svarta ungdomarna till skolan.

HÀndelsen blev en vÀrldsnyhet och en bricka i det kalla kriget, sÄvÀl som en chockartad exponering av rasismens Amerika. De nio ungdomarna i The Little Rock Nine Àr numera ikoner i den amerikanska medborgarrÀttsrörelsens historia.

Men priset var högt. De fick utstÄ trakasserier, dödshot och vÄld och deras förÀldrar och syskon drabbades hÄrt, liksom de som stödde deras kamp för rÀttvisa. Det slutade med att Arkansas guvernör hellre stÀngde alla allmÀnna skolor och hellre Àn att lÄta afroamerikanska barn blanda sig med vita, och tusentals ungdomar pÄverkades av beslutet.

Gloria Ray skulle senare gifta sig med en svensk formgivare och flytta till Sverige. Gloria Àr berÀttelsen om det dÀr Äret som skulle förÀndra hennes liv, men ocksÄ om den amerikanska rasismen och slaveriet den vuxit ur, oupplösligt förenade i historien om USA.

Elisabeth Åsbrink Ă€r en av vĂ„ra frĂ€msta fackboksförfattare, flerfaldigt prisbelönad och översatt till runt 25 sprĂ„k. Hennes senaste bok Ă€r biografin om Victoria Benedictsson Mitt stora vackra hat frĂ„n 2022. Hennes augustnominerade debutbok, SmĂ€rtpunkten, om morden i Malexander och Lars NorĂ©ns pjĂ€s Sju tre har blivit en uppmĂ€rksammad tv-serie i SVT denna vĂ„r.

Gloria Ray Karlmark har en examen i kemi och matematik och har bland annat arbetat som systemanalytiker och patentingenjör, med anstÀllningar pÄ IBM och Philips i NederlÀnderna. Hon flyttade till Sverige 1969, och har huvudsakligen varit bosatt hÀr sedan dess. Hennes berÀttelse har aldrig tidigare skildrats i bokform.


Narrador/a: Elisabeth Åsbrink

DuraciĂłn: