(63)

Amerikka

audioboek en e-book


Soutaen kohti Amerikan ihmemaata.

VÀkevÀ kuvaus pienen pojan selviytymisestÀ sotien jÀlkeisessÀ Suomessa.

Kaarlo elÀÀ anarkistisen mummonsa kanssa kahdestaan kirppujen valtaamassa talossa pienellÀ saarella. Mummon kertoman tarinan mukaan Àiti odottaa Kaarloa kaukana Amerikassa, ja sinne Kaarlokin aikoo vielÀ joskus pÀÀstÀ.

Amerikka on romaani köyhien ihmisten voimasta ja hÀpeÀstÀ, luokkayhteiskunnasta sekÀ ihmisen ja luonnon hauraasta suhteesta. Juhani Brander kirjoittaa herkkÀvaistoisesti eristÀytyneestÀ saaristokunnasta, sen omalakisista asukkaista, vastoinkÀymiset ylittÀvistÀ unelmista sekÀ leimatuista naisista, jotka historia on julmasti unohtanut.

Teos kasvaa runolliseksi balladiksi merestÀ, hylkeestÀ ja pojasta, joka pienellÀ veneellÀ yrittÀÀ soutaa valtameren toiselle puolelle.

Juhani Brander (s. 1978) on julkaissut proosaa, esseitÀ sekÀ runoja. Vuonna 2010 hÀnet valittiin ainoana suomalaisena Best European Fiction -antologiaan ja 2014 hÀnet palkittiin Kritiikin punnuksilla. Branderin kohuttu esseeteos Miehen kuolema (2020) herÀtti ilmestymisvuonnaan paljon keskustelua, ja edellinen romaani Silta yli vuosien (2021) oli arvostelumenestys.


Verteller: Toni Kamula
Duurtijd: