(674)

Jane Eyre

e-book


»Mot slutet Àr lÀsaren genomsyrad av all den vrede och vÄldsamhet och det geni som Àr Charlotte Brontës.« | VIRGINIA WOOLF

Jane Eyre Àr historien om en förÀldralös flicka som tack vare sin sjÀlvstÀndighet tar sig ur ett liv i förtryck till att bli en oberoende kvinna.

Jane vÀxer upp med hjÀrtlösa slÀktingar och tvingas gÄ i en skola för fattiga. Efter nÄgra Är blir hon lÀrare pÄ skolan, men lÀmnar den nÀr hon blir erbjuden en stÀllning som guvernant pÄ Thornfield Hall, ett gods som mest liknar ett medeltida slott. Dess Àgare, mr Edward Rochester, blir hennes kÀrlek.

SÄ visar det sig att Rochester Àr gift och att han hÄller sin »sinnessjuka« fru inlÄst i en avskild del av slottet. Jane tvingas till ett svÄrt beslut.

CHARLOTTE BRONTË [1816-1855] var en engelsk författare, född i Thornton i West Yorkshire. Hon hade fem syskon, av vilka tvĂ„ var författarna Emily och Anne. Flera av Charlotte BrontĂ«s romaner hör till den engelska litteraturens klassiker. Av dessa Ă€r Jane Eyre utan tvekan den viktigaste. En kĂ€rleksroman och en lek med det skrĂ€ckgotiska, under ytan en hĂ„rd verklighetsskildring sedd ur kvinnans perspektiv. Jane Eyre gav upphov till det vĂ€rldsspridda feministiska begreppet The Mad Woman in the Attic, en symbol för kvinnans inspĂ€rrade fantasi och tĂ€nkande. Verket gavs ut under pseudonym 1847 och har fĂ€ngslat alla generationer lĂ€sare sedan dess.

I översÀttning av IngegÀrd von Tells.