(0)

Marx, Lenin og Stalin

e-book


"I 1847 oprettede man ’Kommunistisk Forbund’. Det var i hĂžj grad Marx’ vĂŠrk. Han skrev selv dets program sammen med vennen Engels. Det kom til at hedde ’Det kommunistiske Manifest’. Marx og hans venner kaldte nemlig sig selv for kommunister. Det er et ord, som kommer fra latin. Det betyder, at man gĂ„r ind for et fĂŠllesskab. Og det var jo netop, hvad de gjorde. Tingene skulle ejes i fĂŠllesskab og ikke af fĂ„ kapitalister."

Sovjetunionen blev grundlagt efter den russiske revolution i 1917 under ledelse af blandt andre Lenin og Stalin. Samfundets opbygning og ideologi blev baseret pĂ„ Karl Marx’ kommunistiske tanker, som var opstĂ„et mange Ă„rtier tidligere. Sven Skovmand fortĂŠller om, hvordan Lenin og Stalin forsĂžgte at forme den nye union ud fra Marx’ teorier. Bogen fortĂŠller samtidig om de dramatiske begivenheder bĂ„de op til og efter revolutionen.

"Marx, Lenin og Stalin" udkom fĂžrste gang i 1981.

Sven Skovmand (f. 1936) er en dansk journalist, forfatter, historiker, forlĂŠgger og politiker. Han var i mange Ă„r aktiv i Det Radikale Venstre og reprĂŠsenterede endvidere FolkebevĂŠgelsen mod EF i Europaparlamentet fra 1979-1984. Sven Skovmand har udgivet en lang rĂŠkke bĂžger om blandt andet dansk, tysk og sovjetisk historie.