(2)

Antarktis

E-Book


De tre stÄr i en triangel. De ser, Ätminstone pÄ hÄll, ut att veta vad de gör. Isdubbarna lyser röda kring den lÀngstes hals. Den kortare stÄr med handen pÄ en gammal militÀrspark. Den allra kortaste och yngsta, med flammande hÄr under en blÄ mössa, hon hÄller en skidstav med vilken hon prövar sig fram. Jonathan, David och Gertrude, i den ordningen.

En morgon anlÀnder ett kuvert med besked om att Gertrude beviljats forskningsanslag för en resa till Antarktis. Hon Àr sjÀlv förvÄnad, hade vÀntat sig avslag. Kort dÀrefter lÀser hon Robert Scotts omtalade dagböcker frÄn den expedition som slutade i katastrof dÄ han nÄdde Sydpolen kort efter Amundsen och sedan omkom under hemfÀrden.

Dagböckerna tar snabbt en allt större plats i Gertrudes liv. Hon fascineras av sydpolsforskarens tid, den fullstÀndiga offermentaliteten och att vara fÄngad av sitt eget öde. Samtidigt nÀrmar sig hennes egen expedition med en stigande kÀnsla av förvÀntan och oro. Hon ser fram emot att trÀffa Jonathan, som ska medverka vid expeditionen, och bestÀmmer sig för att aldrig mista honom igen. Men dÀr finns ocksÄ minnet av hans bror David, av kÀrleken, avundsjukan och inte minst katastrofen den gÄngen de stod i en triangel redo att korsa den frusna fjorden.

SÄ en dag lÀmnar Gertrude sin sista anhalt Kapstaden och beger sig tillsammans med expeditionen mot Antarktis.

Josefin Holmströms debutroman handlar om att utmana sig sjÀlv till sitt yttersta pÄ den kargaste platsen av dem alla. Att vandra över isen i de berömdas fotspÄr, varav vissa aldrig ÄtervÀnde hem. Det Àr en psykologisk roman om minnen, bÄde de som Ànnu verkar i den egna kroppen och de som upplevdes av dem vars fotspÄr man vandrar i.

Romanen innehÄller citat och situationer ur Robert Falcon Scotts Journals. Fakta kring polarforskarnas liv frÄn Sue Limb och Patrick Cordinglys Captain Oates: Soldier and Explorer, Apsley Cherry-Garrards The Worst Journey in the World och Herbert Pontings fotografier. (Och frÄn Geraldine McCaughreans polarroman för ungdomar, Det vita mörkret, kommer idén om att lÄta Gertrude konversera med en polarhjÀlte pÄ isen.)