(19)

Aurum

Hörbuch und E-Book


Romaani, joka kiidÀttÀÀ lukijansa huimaa vauhtia lÀpi suomalaisen 1900-luvun.

Usvasalmen suvun miehet ovat aina halunneet muuttaa maailmaa, mutta omaa elÀmÀÀnsÀ he eivÀt ole koskaan hallinneet. NÀin ajattelee suvun matriarkka, 102-vuotias Siiri Usvasalmi, jota hÀnen lapsenlapsenlapsensa Uuku haastattelee sukumyytejÀ ravistelevaan teokseen. Taustalla vÀijyy kysymys, kÀyttÀvÀtkö ihmiset aatteita vai aatteet ihmisiÀ.

Melenderin kunnianhimoinen romaani kuljettaa antisankareitaan kautta edellisen vuosisadan, halki kansallisten voittojen ja henkilökohtaisten tappioiden. Olavi ja Pertti Usvasalmen vaiheiden takaa kuultaa suomalaisen kirjallisuuden merkkihenkilöitÀ ja -teoksia, jotka lukija joko tunnistaa tai ei. Aurumissa on myös haamuja, hylÀttyjÀ huvipuistoja ja kaiken yllÀ hÀÀmöttÀvÀn ekokatastrofin uhka.

"Pertti Usvasalmen työpöydÀltÀ löytyy lappu, johon hÀn on kirjoittanut siistillÀ kÀsialalla, jokaisen kirjaimen kauniisti piirtÀen: ElÀmÀ on ollut varteenotettava kokemus, ja ajoittain se on jopa ylittÀnyt odotukseni. Minulla ei ole syytÀ katua elÀmÀÀni, mutta ei myöskÀÀn kuolemaani."

Tommi Melenderon kirjailija, joka on julkaissut runoja, esseitÀ ja viisi romaania. Aurum on avaus ilkikurisesti fabuloivaan proosaan.