(0)

Helene

E-Book


Det Àr osÀkra tider i Estland nÀr Helene vÀxer upp. Ute i Europa hÀrjar andra vÀrldskriget och frÄn öst avancerar ryssarna allt nÀrmare de baltiska staterna. Och nÀr hennes bÀsta vÀn, estlandssvenskan Malle, emigrerar till Sverige, börjar Helene snart förstÄ att de lever i förÀndringens tid. Men de dÀr soldaterna som dyker upp titt som tÀtt, de verkar vÀl inte sÄ farliga?

NÀr kriget nÄr Estland gÄr allt utför i en rasande fart. Manliga familjemedlemmar försvinner utan förvarning. Antingen hÀmtas de av polis, och körs ivÀg i vagnar, eller sÄ kallas de in i frÀmmande makters arméer. Vart ska detta sluta? Helenes bror Rein inser att det enda vettiga de kan göra Àr att fly. De mÄste ta sig till Sverige. Men vÀgen dit Àr farlig och ingen vet vad som vÀntar nÀr de vÀl Àr framme. Har de ens en framtid i det förlovade landet?

Sonia Strömberg föddes 1929 och vÀxte upp i det lilla sÄgverkssamhÀllet Rundvik i VÀsterbotten. Genom att lÀsa kvÀllskurser skaffade hon sig tidigt en utbildning och flyttade sedan till Mölndal dÀr hon arbetade som gymnasielÀrare under mÄnga Är. NÀr en hörselnedsÀttning tvingade henne att pensionera sig i förtid, bestÀmde hon sig för att skriva romaner. Det blev hela 19 böcker fram till hennes bortgÄng 2017.