(1)

Noveller

E-Book


Det finns vissa författarskap man inte kommer ifrÄn. Kjell Askildsens Àr ett av dem. Han har i ett halvt sekel varit en av de frÀmsta litterÀra rösterna i den nordiska litteraturen, och en oerhört viktig influens för mÄnga författare. En arvtagare till Tjechov och Hemingway, ofta jÀmförd med Raymond Carver men med en alldeles egen förtÀtad stil, prÀglad av bÄde medmÀnsklighet och ironi.

Detta urval, i översÀttning av Ragnar Strömberg, har gjorts av författaren sjÀlv och har kompletterats med tre noveller ur den senaste samlingen.

Kjell Askildsen (f. 1929) debuterade som novellförfattare 1953, och har sedan dess givit ut ett dussintal novellsamlingar och romaner, senast samlingen ”Vennskapets pris” 2015, som Ă€r representerad med tre noveller i detta urval. Han har belönats med en rad prestigefulla litterĂ€ra priser, bland annat norska Kritikerpriset tvĂ„ gĂ„nger, och Svenska Akademiens nordiska pris 2009.

”Det finns bra författare i Norge, och nĂ„gra fĂ„ som Ă€r vĂ€ldigt bra – och sĂ„ finns Kjell Askildsen.”

– Linn Ullman.

»Det blir lÀtt för mÄnga fina ord och för fÄ enkla nÀr man skall tala om den stora enkelheten i Askildsens konst. Texterna kommer med erfarenheter och fordrar eftersinnande svar. De Àr inga prosamaskiner och sprÄkspelsuppvisningar utan prövar gÄng pÄ gÄng fundamentala förhÄllanden mÀnniskor emellan. SÄdana som vi brukar tala om med begrepp som Àrlighet, sanning, lögn, nÀrhet och svek. Ord som vi tar i vÄr mun med bÄde genans och vÀrdighet och som gÀrna dÀmpas med citationstecken.

Kjell Askildsens novellkonst visar lÀsarna stor tillit. Den utgÄr frÄn att erfarenheter kan delas, att lögnerna Àr mÄnga och att de sprider sig epidemiskt. Men ocksÄ att klarsyn och lyhördhet kan befria.«

– Tomas Forser, professor emeritus i litteraturvetenskap, i Dixikon