(112)

Vapaa valitsemaan: Tositarinoita raitistumisesta

Hörbuch und E-Book


Matka riippuvuudesta raittiuteen.

ElÀmÀnmuutosta kuvaavat tarinat avautuvat lukijalle kolmesta nÀkökulmasta: raitistuneen, lÀheisen ja pÀihdeterapeuttien.

Suomalainen pÀihdekeskustelu on jumiutunut syyttelemÀÀn ja syyllistÀmÀÀn. KÀsitys raittiista elÀmÀstÀ on usein ankea ja tylsÀ. Raitistumisen tie nÀhdÀÀn rangaistusmatkana, jota seuraa iloton ja harmaa arki. Mutta matkaan voi kuulua myös paljon iloa ja vapautunutta naurua, kuten kirjan tarinat todistavat. Ne kertovat muutoksen mahdollisuudesta, joka voi olla niin suuri, ettei sellaisesta uskalla etukÀteen edes haaveilla.

Kun alkoholisti raitistuu tai suurkuluttaja lopettaa juomisen, myös suhteet lÀheisiin muuttuvat. Ihmissuhteet muokkautuvat, vahvistuvat tai jopa syntyvÀt uudelleen. Kirja tuo lukijan eteen erilaisia kohtaloita ja ihmissuhteita sekÀ raitistuneen ettÀ lÀheisen nÀkökulmasta. Tarinansa kertovat muun muassa aviopari, naispari, vanhempi ja aikuinen lapsi sekÀ työpari. Kaikkia yhdistÀÀ elÀmÀnmuutos, joka on merkityksellinen koko lÀhipiirille.

Tositarinoita peilaavat myös muutosvalmentajat Piia Sumupuu ja Jussi Kinnunen, jotka antavat tarinoihin ammatillisen nÀkemyksensÀ. Sumupuu ja Kinnunen ovat tuttuja tv-sarjasta Korkki kiinni, joka kertoi julkisuudesta tuttujen ihmisten yrityksestÀ olla vuosi ilman alkoholia.

Jussi Kinnunen (s. 1962) on koulutettu pÀihdeterapeutti, seksuaalineuvoja ja sosionomi (AMK), jolla on pitkÀ kokemus pÀihdetyöstÀ eri laitoksissa. Kinnunen on myös yksi maamme arvostetuimmista rockbasisteista.

Piia Sumupuu (s. 1963) on koulutettu taideterapeutti, neuropsykiatrinen valmentaja ja yhteisöpedagogi (AMK). HÀn toimii muutosvalmentajana ja taideterapeuttina hyödyntÀen laaja-alaisesti eri metodeja.

Tommi E. Virtanen (s. 1971) on kirjoittanut satojen kulttuurialan lehtijuttujen lisÀksi muun muassa elÀmÀkertakirjoja sekÀ yhdessÀ Pekka Laineen kanssa teoksen Suomalaiset sÀhkökitaristit. HÀnet tunnetaan myös dokumenttiohjaajana.


Sprecher*in: Topi Kohonen
Dauer: