Den Økonomiske Monetære Union er ved at bryde sammen. Det hævder denne bogs forfattere, tidligere departementschef i erhvervsministeriet Jørgen Rosted og tidligere vismand Christen Sørensen. De foreslår samtidig løsninger til EU’s nuværende økonomiske problemer.
Det er i EU opstået en økonomisk kløft mellem medlemslande i nord og i syd, en kløft, der vokser og vil blive ved med at vokse, medmindre EU ændrer politik. De sydlige EU-lande befinder sig i en benlås, de ikke kan komme ud af. De nordlige EU-lande har skabt store overskud i samhandlen med andre lande. Det har ført til høj beskæftigelse i nord, men for EU-landene i syd har det betydet lavere beskæftigelse og et stort underskud på de offentlige finanser – et underskud, som EU kræver fjernet ved besparelser.
Den Økonomiske Monetære Union blev bygget på den antagelse, at markedskræfterne kunne skabe ligevægt i samhandlen og høj beskæftigelse i alle medlemslande – hvis inflationen var lav, og der var ligevægt på de offentlige finanser. De seneste tyve år har tydeligt vist, at den antagelse ikke holdt – så stærke er markedskræfterne ikke.
Det nuværende krav om ligevægt eller overskud på de offentlige finanser er overflødigt og skadeligt, mener Rosted og Sørensen. De ønsker et opgør med reglerne for økonomisk samarbejde i EU og foreslår en Samordningspagt, hvor alle medlemslande forpligter sig til en solidarisk politik, der sigter mod at skabe ligevægt i handlen mellem landene og høj beskæftigelse. Og en Holdbarhedskontrakt, der forhindrer landene i at opbygge uholdbar stor offentlig gæld.
Bogen blev oprindeligt udgivet i 2018
Indsigtsfuld og fortrinlig historisk opsamling på EU's økonomiske udvikling med indlagte analyser. Samtidig er det relativt komplekse stof skrevet i både løbende og levende sprog, der også gør det muligt at forstå bogen for ikke-fagfolk. – Kent Skov, DBC
På en fremragende og tilgængelig måde kommer økonomerne Jørgen Rosted og Christen Sørensen med forslag til, hvordan vi håndterer et meget presserende problem ved EU’s økonomiske fundament. – professor emeritus Uffe Østergård, i UDENRIGS, Tidsskrift om udenrigspolitik og internationale forhold
Jørgen Rosted (f. 1945) er økonom og var finansministeriets repræsentant i flere af de EU-udvalg, der forberedte den Økonomiske og Monetære Union og Maastricht-traktaten. Han var ansat i finansministeriet fra 1976 til 1993 og fra 1988 leder af finansministeriets økonomiske afdeling og en af regeringens økonomiske toprådgivere. Departementschef i erhvervsministeriet 1993-2002, derefter leder af FORA (Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Erhvervspolitiske Analyser) og medlem af en række bestyrelser. I dag er Jørgen Rosted rådgiver, skribent, debattør og foredragsholder.
Christen Sørensen (f. 1945) er professor emeritus i økonomi. Han har bestridt en række tillidsposter herunder som overvismand. Hans publikationsvirksomhed omfatter bl.a. bogen "Danmark – delstat i Europa?" (1990/1992), hvori han forudsagde, at etableringen af en økonomisk og monetær union sandsynligvis ville få meget negative følger, idet EU-landene ikke opfyldte forudsætninger for, at en økonomisk og monetær union kunne lykkes – især ikke med de forslåede spilleregler for den økonomiske politik. Hans seneste bogudgivelser er: "Finanskrisen – kleptokratiets konsekvens" (2013/2014) og "Den græske krise – og Tysklands korsfæstelse af Europa" (2015), hvori det uholdbare grundlag for den økonomiske politik i EU også fremhæves.