(0)

TomtaffÀrer i Florida

e-book


Under Ären 1973-1975 behandlade Oslopolisen en omfattande affÀr som rörde norska medborgares illegala investeringar i Florida. Det var egentligen frÄga om fyra olika fall, eftersom det bedrevs agentverksamhet för fyra amerikanska företag i Norge, men i norsk press döptes hela komplexet lÀttfattligt till "FloridaaffÀren".

Planen var enkel. Planer lÀmnades in till stadsbyggnadskontoret i Florida, i planerna kunde man se att det norska företaget planerade en glittrande cirkelrund stad, dÀr de rika och berömda skulle vilja bo. De köpte marken billigt, och sÄlde den senare för trettio gÄnger inköpspriset, med löftet att köparen snart skulle ha nycklarna till en vacker villa i sin hand.

Snart börjar dock stadsbyggnadskontoret ana orÄd, mÄnga köpare hör av sig till dem och undrar hur det gÄr med bygget. Lokalbefolkningen uppmÀrksammar ocksÄ, att flera tomter ligger ute i trÀsket dÀr de har sina fiskeplatser. SÄ rullas nystanet av bedrÀgeri upp, och norsk och amerikansk polis har nu att göra i flera Är framöver.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.