(0)

Lauri Viita

audiobook & e-book


Vaikuttava dokumentti kahden kirjailijan avioliitosta.

Lahjakas ja karismaattinen kirjailija, "nero", Lauri Viita pyyhkÀisee nuoren ja nÀtin esikoisrunoilijan Aila Meriluodon jalat alta kertarysÀyksellÀ. AvioelÀmÀ on Lauri Viidan taiteentekemisen ja suuren persoonan kannattelua ja ymmÀrtÀmistÀ. Lapsia syntyy, ja pian Lauri Viita sairastuu skitsofreniaan ja alkaa turruttaa pahaa oloaan myös alkoholilla.

Perhe-elÀmÀ muuttuu helvetiksi: Aila Meriluoto jaksaa kuitenkin hyvin pitkÀÀn sitkeÀsti hoitaa sekÀ perhettÀÀn ettÀ miestÀÀn, kunnes Viidan aggressiivisuus ja yhteisen kielen puuttuminen johtavat avioeroon. Eron jÀlkeen Viidan alamÀki alkaa, sairaus ottaa vallan. Meriluoto kuvaa Viitaa arvostaen ja armollisesti tunnustaen tÀmÀn lahjakkuuden, eikÀ puolustele itseÀÀnkÀÀn tai ota marttyyrin viittaa harteilleen. Kirjan perusteella on toteutettu Heikki KujanpÀÀn ohjaama nÀytelmÀ sekÀ elokuva Putoavia enkeleitÀ (2008).

”Kirja on ollut raskas kirjoittaa. Siksi olen kirjoittanut sen hyvin kevyesti.” Aila Meriluoto

Aila Meriluoto (1924-2019) tuli tunnetuksi lyriikan modernismin edellÀkÀvijÀnÀ, jonka esikoiskokoelmassa Lasimaalaus (1946) kuultiin ensimmÀistÀ kertaa sodanjÀlkeisen nuorison ÀÀni. Vain 22-vuotiaan Meriluodon esikoisteos valloitti sekÀ kriitikot ettÀ suuren yleisön.

Meriluodon tuotantoon kuuluu yhteensÀ neljÀtoista runokokoelmaa, romaaneja ja suomennoksia. LisÀksi hÀnen pÀivÀkirjansa ovat lukijoiden rakastamia, kuten myös elÀmÀkerta Lauri Viidasta (1916-1965), jonka kanssa Meriluoto oli kahdeksan vuotta naimisissa.