(1)

Hypnos, avslappning och suggestion ur KBT-perspektiv

E-Book


Författaren, Nils Norrsell, Ă€r leg. tandlĂ€kare och leg. psykoterapeut och har arbetat med hypnos sedan 1958, dvs. redan under tiden för sin utbildning till tandlĂ€kare. Ämnet förknippades pĂ„ den tiden ofta med magi och ockultism och mindre ofta med vetenskap och beprövad erfarenhet. Kognitiv beteendeterapi, KBT, har sedan dess tillkommit och har bidragit med modeller och förklaringar till viktiga principer bakom fungerande psykoterapi.

Tidigare ansÄgs suggestion vara den huvudsakliga mekanismen vid terapeutiska interventioner under hypnos. KBT ser tankar och beteenden som inlÀrda och pÄverkbara genom om- och nyinlÀrning. SjÀlva hypnostillstÄndet har under tidernas lopp beskrivits pÄ mÄnga olika sÀtt. HÀr beskrivs det som ett passivt tillstÄnd utan analytiskt tÀnkande eller initiativtagande, under vilket uppmÀrksamheten styrs reflexmÀssigt och beteendet styrs av motivation som skapas med hjÀlp av suggestion.

Boken innehÄller KBT- och hypnosteorier utformade efter ett synsÀtt som författaren funnit vara fruktbart. Den Àr tÀnkt som en handbok för nybörjare, frÀmst inom tandvÄrden. Den lÀmpar sig Àven för lÀkare, sjuksköterskor och andra legitimerade yrkesgrupper inom vÄrden samt för vissa pedagoger. Praktiska, sÀrskilt utvalda exempel pÄ anvÀndbara induktionsmetoder beskrivs utförligt.