(3)

Tjavva

E-Book


Alla djur verkar Àlska Tjavva. HÀstarna blir som förhÀxade nÀr hon lÀgger handen pÄ dess mular och gÄrdshunden följer henne vart hon Àn gÄr. Det Àr inte normalt, tycker Are Jurdason. Det Àr hans djur och de ska lyda honom, inte Tjavva som mÄste arbeta som trÀl pÄ gÄrden. NÀsvis Àr hon ocksÄ, nÀr hon tittar friborna i ögonen med ryggen rak, istÀllet för att lydigt slÄ ner blicken. Kanske hÄller hon pÄ med svartkonst och magi?

Are önskar att han vore kÀnd i hela Nordanlandet. NÀr han hör att de otÀcka naggnoserna hÀrjar i skogarna börjar han planera hur han möta dem och bli berömd för att ha besegrat dem. Vad varken han eller Tjavva vet, Àr att hon ocksÄ kommer att bli indragen i detta Àventyr.

"Det Àr ett imponerande romanbygge Elisabeth Hjortvid arbetar med i böckerna om Tjavva, trÀlflickan i en nordisk forntid. I 'Tjavva' (1988) och den fristÄende fortsÀttningen Tjavva pÄ LÄngvind framtrÀder en hel vÀrld med kuster och fjÀllandskap befolkade av djur, mÀnniskor och sÀregna varelser."

-Gunilla Boren, Dagens Nyheter

I det karga fjÀllandskapet bor Tjavva. Vildmarken kan vara farlig för den som inte vet hur man ska bete sig, men Tjavva Àr van att vara i naturen. Ibland Àr det mÀnniskorna som Àr mer hjÀrtlösa. Tjavva har dessutom en fantastisk förmÄga att handskas med olika djur, som hjÀlper henne ute pÄ de Àventyr hon hamnar i.

Elisabeth Hjortvid var en svensk författare som verkade i ett flertal genrer och skrev för bÄde barn och vuxna. Ridning var en stor del av hennes liv, vilket ocksÄ syns i hennes bokproduktion. MÄnga av hennes verk handlar om hÀstar, livet i stallet och naturen.