(0)

Døde sjæle

audiolibro


Alene titlen på bogen var for meget. Sjæle eksisterer ifølge kirken for evigt, så hvorfor skulle den russisk-ukrainske forfatter Nikolaj Gogol få lov til at trykke en bog om en mand, der handler med døde sjæle — et andet ord for afdøde slaver.

I Gogol’s ufærdige mesterværk, “Døde Sjæle” fra 1842, ankommer Pavel Ivanovitj Tjitjikov til provinsbyen N.. Snart begynder han at opsøge alle godsejerne i nærheden, for at købe de af deres stavnsbundne bønder, som er døde siden den sidste skatteoptælling.

Men hvorfor vil ønsker han overhovedet at opkøbe døde slaver? Er der en grund til at Gogol sammenlignede sin fortælling om livet i Ruslands provins med helvedet? Og hvorfor brændte han den anden del af sin planlagte triologi, inden han sultede sig selv ihjel en uge senere?

Lyt med, når vi sammen med fan og forlagschef på Gyldendal, Simon Pasternak, og bogens ironiske fortæller langt ud i den russiske provins, start 1800-tallet, for dér at møde et galleri af nærige, forfængelige, smålige, grove, voldelige, løgnagtige, alkoholiserede og direkte amoralske karakterer. En vidunderlig morsom satire over den russiske folkesjæl, når den viser sig fra sin grimmeste side.

Brændende Bøger

Litteraturen skal tage chancer for, at den kan forandre verden. Fra Dante som opfinder Helvede til Harry Potters genfortrylning af verden – over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne Brøggers angreb på kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvågningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, når oprørske gæster læser og taler om de Brændende Bøger.

Jacob Nielsen er tidligere radiovært ved 24Syv, hvor han har været vært på og produceret radio- og podcastserierne 'Brændende bøger', "min litterære pornosamling', 'Den syvende statsmagt', 'Verdens længste Tour-optakt' og 'Frankrig Rundt'. Jacob har desuden en bachelor-grad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.


Narrador/a: Jacob Nielsen
Duración: