(2)

Muistelmia kuolleesta talosta

e-book


Eletään 1800-luvun Venäjällä. Tarinan kertoja, tilanomistaja Aleksanteri Petrowitsh Goräntshikow tuomitaan vaimonsa murhasta kymmeneksi vuodeksi pakkotyöhön "Siperjaan". Aatelismiehenä Goräntshikow kohtaa vihaa vanginvartijoilta ja muilta pidätetyiltä, jotka ovat pääosin rahvasta talonpoikaistoa. Vankileirin kylmyyden ja julmuuden keskellä Aleksanteri Petrowitsh voittaa vähitellen vangittujen toveriensa luottamuksen ja alkaa ymmärtää näiden vääryyksiä tehneiden mutta kovia kokeneiden ihmisten kohtaloita uudessa valossa.

"Muistelmia kuolleesta talosta" oli Dostojevskin ensimmäisiä merkittäviä romaaneja, ja sen on sanottu pohjautuvan kirjailijan omiin kokemuksiin Omskin vankilasta. Vaikuttavan tarinan todentuntuisuus on käsinkosketeltavaa.

Fjodor Dostojevski (1821‚Äď1881) oli ven√§l√§inen toimittaja ja novellisti, josta tuli yksi maansa kaikkien aikojen merkitt√§vimmist√§ kirjailijoista. Dostojevskin tyylille ominaista on ihmismielen ristiriitaisuuden kuvaus ja realistisen otteen taidokas yhdist√§minen eksistentialismiin. Kirjailijan tunnetuimpiin romaaneihin lukeutuvat massiiviset teokset Rikos ja rangaistus sek√§ Karamazovin veljekset.