"Det är en både läsvärd och tänkvärd bok Karlsson har skrivit." Svenska Dagbladet
"en hantverksskicklig och självständig syntes som förmår föra fram förklarande resoneman vars mångsidighet är svåra att göra rättvisa i en recension /.../ en stor bok av internationellt snitt." Aftonbladet
"en mycket välskriven bok som har ett analytiskt djup som gör den till ett nöje att läsa." BTJ
Första hälften av Europas 1900-tal dominerades av två katastrofala världskrig. Det första utbröt 1914 och det andra slutade 1945. Däremellan hann Europa skåda en rad nya totalitära stater, kortlivade allianser, finansiella härdsmältor, exempellösa folkmord och brutala inbördeskrig. Det som senare fick heta mellankrigstiden var inget annat än en halvlekspaus.
För att förstå de båda världskrigen och tiden däremellan bör de betraktas tillsammans, inte var för sig. Man kan inte förstå skottet som Adolf Hitler dödade sig själv med 1945 utan att gå tillbaka det skott som Gavrilo Princip avfyrade 1914. Epoken bildar ett slags modernt trettioårigt krig – inte utan likheter med det trettioåriga krig som utspelades på samma område fyra hundra år tidigare.
Här skildrar professor Klas-Göran Karlsson denna tid, då Europa nådde sin absoluta nollpunkt, samt vilka lärdomar vi kan dra för att inte hamna där igen.
Det är en både läsvärd och tänkvärd bok Karlsson har skrivit. /... / När man läst Karlssons bok om Europas väg mot katastrofen kan man inte annat än förundra sig över att fred och demokrati blivit möjliga i denna plågade världsdel.
Svenska Dagbladet
en hantverksskicklig och självständig syntes som förmår föra fram förklarande resoneman vars mångsidighet är svåra att göra rättvisa i en recension /.../ en stor bok av internationellt snitt."
Aftonbladet
en mycket välskriven bok som har ett analytiskt djup som gör den till ett nöje att läsa."
BTJ
man lägger ifrån sig boken med en känsla av att begripa litet mera av hur historien format den tid vi lever i.
Östra Småland
Klas-Göran Karlsson betraktar decennierna då Europa förstördes om omskapades ur ett helikopterperspektiv. Hans bok fungerar som en varning för vår tid.
Sydsvenskan
Det moderna trettioåriga kriget är en bok med många tänkvärda perspektiv och som ger en större förståelse för de stora sammanhangen. Tyngdpunkten ligger på den politiska och ideologiska utvecklingen i Europa – särskilt den parallella utvecklingen i första världskrigets förlorarstater Tyskland och Ryssland/Sovjetunionen – men författaren gör också intressanta avstickare till trenderna inom konst och litteratur.
Niclas Sennerteg, Clio – historiska boknyheter