(0)

Lula

E-Book


Luiz Inåcio da Silva, mera kÀnd som Lula, valdes Är 2002 till Brasiliens president. Det var en seger som gav genklang över hela vÀrlden. Brasilien med sitt World Social Forum, sina nyskapande folkrörelser och med Lula som president framstod nu, under det nya millenniets första Är, som symbol för ett land som sökte sin egen vÀg. Som ville bryta sig ur den nyliberala globaliseringens begrÀnsningar. Och som dessutom vÄgade ta ton i det internationella samfundet.

Lennart Kjörling berÀttar om Lulas vÀg till makten. Sannsagan om pojken i den lilla staden Vargem Comprida i Brasiliens fattiga inland som putsade skor och sÄlde jordnötter för att sÄ smÄningom bli facklig ledare och grundare av arbetarpartiet PT. Han skildrar den enorma utmaning som Lula stÀllts inför under sina första Är som president. Att avskaffa hungern och radikalt förbÀttra de fattigas stÀllning och samtidigt slÄ vakt om demokratin och balansera de vÄldsamt motstridiga ekonomiska och politiska krafterna i landet.

Boken handlar ocksÄ om de mÀnniskor som lever i Brasilien idag. Om de miljoner som i vÀrldens nionde största industrination inte fÄr tre mÄl mat om dagen och som nu sÀtter sitt hopp till Lula. Hur hans presidentskap utvecklar sig kan komma att bli avgörande inte bara för Brasilien utan för mÄnga lÀnder i Syd som befinner sig i en liknande situation. Om SÄ lÀnge det finns hunger skrev Lars Vikström i Hufvudstadsbladet »Lennart Kjörling, bistÄndsarbetare i Brasilien för UBV, har skrivit en alldeles utmÀrkt introduktion till de jordlösas rörelse och han besitter en förmÄga att foga in det lokala i övergripande strukturer och analyser. Trots att detta Àr att betrakta som en faktabok sÄ genomsyras den av ett engagemang som driver lÀsaren framÄt.«