Luiz Inácio da Silva, mera känd som Lula, valdes år 2002 till Brasiliens president. Det var en seger som gav genklang över hela världen. Brasilien med sitt World Social Forum, sina nyskapande folkrörelser och med Lula som president framstod nu, under det nya millenniets första år, som symbol för ett land som sökte sin egen väg. Som ville bryta sig ur den nyliberala globaliseringens begränsningar. Och som dessutom vågade ta ton i det internationella samfundet.
Lennart Kjörling berättar om Lulas väg till makten. Sannsagan om pojken i den lilla staden Vargem Comprida i Brasiliens fattiga inland som putsade skor och sålde jordnötter för att så småningom bli facklig ledare och grundare av arbetarpartiet PT. Han skildrar den enorma utmaning som Lula ställts inför under sina första år som president. Att avskaffa hungern och radikalt förbättra de fattigas ställning och samtidigt slå vakt om demokratin och balansera de våldsamt motstridiga ekonomiska och politiska krafterna i landet.
Boken handlar också om de människor som lever i Brasilien idag. Om de miljoner som i världens nionde största industrination inte får tre mål mat om dagen och som nu sätter sitt hopp till Lula. Hur hans presidentskap utvecklar sig kan komma att bli avgörande inte bara för Brasilien utan för många länder i Syd som befinner sig i en liknande situation. Om Så länge det finns hunger skrev Lars Vikström i Hufvudstadsbladet »Lennart Kjörling, biståndsarbetare i Brasilien för UBV, har skrivit en alldeles utmärkt introduktion till de jordlösas rörelse och han besitter en förmåga att foga in det lokala i övergripande strukturer och analyser. Trots att detta är att betrakta som en faktabok så genomsyras den av ett engagemang som driver läsaren framåt.«