(131)

Kommissarien

audiobook & e-book


De har deltagit i fler blodiga strider än några andra i den tyska armén, men Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet har aldrig kämpat för Führern, de har endast kämpat för sin egen överlevnad. Soldaterna har förstått att den tyska krigsmaktens dagar är räknade, och att kriget snart är förlorat. Men så plötsligt får de reda på en hemlighet som förändrar allt. I utbyte mot fri passage avslöjar en rysk kommissarie att han gömt undan guld värt flera miljoner från den ryska armén. Porta är fast besluten om att det är han och hans vapenbröder som ska lämna kriget med förmögenheten. Det 27:e straffregementet gör sig redo för att ta sig över den ryska gränsen för ett sista livsfarligt uppdrag ...

"Kommissarien" är den fjortonde och sista delen i serien om Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet. Hassels böcker följer en sammansvetsad grupp soldater som alla tvångskommenderats till tyska armén, och som tvingas kämpa i ett krig som ingen av dem tror på.

Sven Hassel är en pseudonym för den danska författaren Børge Willy Redsted Pedersen (1917–2012), som under andra världskriget verkade för den tyska sidan. Pedersen menade att hans böcker är baserade på egna upplevelser från kriget, men det är något som har ifrågasatts av både journalister och historiker. Få författare har som Hassel så närgånget och med en så bister realism fångat andra världskrigets brutala verklighet och soldaternas illusionslösa, grovkorniga humor.


Narrator: Håkan Mohede
Duration: