(68)

Kreutzersonaten

E-book


En tĂ„gresa i artonhundratalets Ryssland Ă€r pĂ„ vĂ€g att ta en ovĂ€ntad vĂ€ndning. Ett samtal kring Ă€ktenskap, lust och kĂ€rlek stegras kraftigt och förvandlas snart till en hĂ€tsk diskussion. Det dröjer inte lĂ€nge förrĂ€n hela tĂ„gvagnen pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r inblandad. Åsikterna gĂ„r brett isĂ€r och i centrum hamnar kvinnans bildning och frigörelse. Men nĂ€r en tidigare tystlĂ„ten man plötsligt Ă€ntrar konversationen, med buller och med bĂ„ng, nĂ€rmar den sig med ens sitt abrupta slut. NĂ„gon frĂ„gar om han inte hört talas om Pozdnysjev – mannen som mördade sin hustru i ren svartsjuka. Jo, han har hört talas om Pozdnysjev. Han Ă€r Pozdnysjev.

Kreutzersonaten Àr ett av Lev Tolstojs mest uppmÀrksammade verk, som skapade stor kontrovers nÀr det för första gÄngen gavs ut. PÄ grund av sina budskap kring sexualitet och avhÄllsamhet censurerades boken i bÄde författarens hemland Ryssland och i USA.

Lev Tolstoj (1828-1910) var en av den ryska litteraturens mÀstare, och en förgrundsgestalt för den ryska realismen. Han Àr bland annat kÀnd för att ha skrivit klassiker som Anna Karenina och Krig och fred.