LÀraryrket Àr det viktigaste av alla, sÀger högtidstalarna, tÀnk att fÄ fostra nya generationer, skapa framtiden! Men i den grÄ vardagen Àr lÀrarna en utsatt yrkesgrupp, som ofta bemöts med misstro, och utsÀtts för politikernas försök till kontroller. Skolan Àr stÀndigt i skottgluggen i medierna.
Förvisso har mÄnga lÀrare genom Ärhundradena utmÀrkt sig som lakejer Ät överheten och förtryckare av eleverna. à andra sidan finns otaliga vittnesmÄl om lÀrare som blivit föredömen för barn och ungdomar i deras utveckling. Vem har inte blivit tÄrögd över nÄgon framgÄngsrik författares hyllning av sin svensklÀrare?
Hans Lagerberg, sjÀlv lÀrare pÄ olika stadier under mÄnga Är, skriver hÀr de svenska lÀrarnas historia. Hur har de tagit till sig eller vÀrjt sig mot olika pedagogiska strömningar, hur har de hanterat de politiska besluten pÄ skolans omrÄde? Författaren tar sin utgÄngspunkt i sin farfars gÀrning som folkskollÀrare av den gamla sorten och i sina egna erfarenheter.
Han möter historiska lÀrargestalter som Sokrates, Fridtjuv Berg och Lev Vygotskij. Han intervjuar Ànnu aktiva kolleger frÄn 60-talet. De vittnar om ett yrke som kan vara slitsamt och tröstlöst men ocksÄ lÀrorikt och givande i sina möten med mÀnniskor i utveckling.
Den första moderna biografin över den svenska lÀrarkÄren, skriven med en personlig och prövande attityd.