(0)

Vaaralla - kuvia laitakaupungilta

E-book


"Vaaralla" sijoittuu Oulun laitakaupungin köyhÀÀn hökkelikylÀÀn, jossa on vielÀ vahvasti maaseudun tuntu. Vaaraa kutsutaan myös Kakaravaaraksi, koska seudun ainoa rikkaus on lukuisa jÀlkikasvu.

Teoksessa seurataan useiden perheiden arkea. PÀÀosassa ovat NikkilÀn lapseton pariskunta, Viion leski ja hÀnen tyttÀrensÀ, Latun perhe sekÀ kurjuudessa elÀvÀ Vimparin perhe. Keskikaupungin kivikadut ja porvaristalot eivÀt ole Vaarasta kaukana, mutta elinolojen kontrasti on suuri.

Teuvo Pakkalan 1800-luvun elinolosuhteiden ja asenteiden elÀvÀ kuvaus tuo lukijan silmien eteen tarkan kuvan tapahtuma-ajan yhteiskunnallisesta todellisuudesta.

Kirjailija Teuvo Pakkala (1862–1925) tunnetaan erityisesti lasten elĂ€mÀÀ kuvaavista novelleista. HĂ€nen tyylinsĂ€ luokitellaan yleensĂ€ joko realistiseksi tai naturalistiseksi. Pakkala julkaisi myös romaaneja, nĂ€ytelmiĂ€ ja muistelmia.

Pakkala aloitti lÀÀketieteen, historian ja kielten opinnot Helsingin yliopistossa, mutta opinnot jÀivÀt kesken. HÀn siirtyi työskentelemÀÀn lehtimiehenÀ, minkÀ myötÀ kirjoittamisesta tuli hÀnelle yhÀ merkityksellisempÀÀ. Esikoisteos "Lapsuuteni muistoja" julkaistiin vuonna 1885. Myöhemmin Pakkala työskenteli myös kustannustoimittajana Otavalla.