(0)

Mord och vassa saxar

e-bog


Kriminalkommissarie Fredrik Kvist sliter med tvÄ mord, hot, inbrott och bedrÀgerier i Gnesta.

Hans dotter Elin öppnar en frisersalong tillsammans med tvÄ gamla klasskompisar. Oavsiktligt stökar de till det.

Fredriks förhÄllande till skolsköterskan som Àr hans sÀrbo, svajar. Hon har problem med en elev och Àven hon har funderingar över vad som pÄgÄr i Gnesta.

Dessutom skvallras det i Gnesta om obehagliga hÀndelser frÄn förr.

AK Moback har forskat inom omrÄdet tal-, lÀs- och skriv-svÄrigheter och tagit en fil.kand-examen inom specialpedagogik. Hon har dÀr-till erfarenhet av att vara lÀrare och har alltid enga-gerat sig i barns utveckling, speciellt inom omrÄdet tal-, lÀs- och skrivsvÄrigheter.

AK Moback deltog 2009 i Nationellt Centrum för sprÄk-,lÀs-, skrivutveckling, en semi-narieserie i Skolverkets regi. Det var ett utvecklingsarbete kring aspekterna anpassning, elevnÀra arbete och att kunna röra sig i texten.

Hon medverkade Ă€ven i utarbetandet av "FlersprĂ„kig kartlĂ€ggning av avkodning och lĂ€sning - ett kartlĂ€ggningsmaterial.” Resultatet av testet och materialet finns hos Specialskolmyndigheten.

De senaste 15 Ären av hennes arbetsliv har till stor del Àgnats Ät att hjÀlpa barn med sprÄkstörningar av olika slag att bÄde lÀra sig lÀsa frÄn början, bli bÀttre lÀsare och att kunna skriva. Undervisningen i skolan Àr till stor del beroende av att eleverna kan lÀsa och skriva. Brister det nÀr det gÀller dessa grunder fÄr barnen svÄrt att hÀnga med i undervisningen och det pÄverkar inte bara hela deras skolgÄng utan Àven deras framtida yrkesliv.

Man kan undra varför det gÄr som en dans för vissa barn att lÀra sig lÀsa och skriva nÀr andra barn fÄr kÀmpa med det?