(0)

Den eventyrlige Simplicissimus bind 2

e-bok


Som barn bliver Simplicius bortfĂžrt fra sin bondefamilie af soldater, men kommer senere til at bo hos en eneboer, der giver ham navnet Simplicius, fordi han var for sĂ„ dum, at han ikke engang kunne sit eget navn. Det fĂ„r eneboeren dog hurtigt lavet om pĂ„; han lĂŠrer Simplicius at lĂŠse, indfĂžrer ham i religionen og gĂžr ham i stand til at klare sig selv, da eneboeren dĂžr. Herefter begynder Simplicius‘ eventyrlige liv, som fĂžrer ham rundt i hele Europa og endda til en magisk verden beboet af havmĂŠnd.

Gennem Simplicius oplever lĂŠseren trediveĂ„rskrigen og det Europa, som krigen vender op og ned pĂ„. Mange af Simplicius‘ oplevelser er baseret pĂ„ Grimmelhausens egne, fra da han selv blev kidnappet af soldater som tiĂ„rig.

H.J.C. von Grimmelshausen (1621-1676) var en tysk forfatter, der som bare tiÄrig blev kidnappet af hessianske soldater. SÄledes kom Grimmelshausen til at opleve trediveÄrskrigen pÄ helt nÊrt hold, og dette gjorde ham i stand til at skrive en af de vigtigste bÞger, vi har om krigen, "Den eventyrlige Simplicissimus".

"Den er et episk vérk af égte storhed, farverig, vild, brutal, grovkornet, galant, munter, fyldt af ulykke, sydende af liv, fortrolig med djével og dþd, mundende ud i lede og fortvivlelse over en verden, der þder sin kraft i blodsudgydelse, rov og begér, men som dog er udþdelig i lyset af sin synd og elendighed." – Thomas Mann