(0)

Om ondskab

e-bok


Den norske filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen har arbejdet med fÊnomenet ondskab i flere Ärtier - og i denne bog studerer han en rÊkke historiske eksempler pÄ grusomheder, bl.a. terroraktionerne den 22. juli 2011 i Oslo og pÄ UtÞya.

Det er drivkraften bag ondskabens ugerninger, der er under luppen, og svarene er ikke entydige. For skal fokus lÊgges pÄ den ideologi i hvis tjeneste ondskaben udfoldes, eller skal vi snarere forsÞge at forstÄ den individuelle psykologi hos gerningsmanden?

Hvilken status har fÞlelserne? Er det sÄdan, at gerningspersonerne giver frit aflÞb for deres indestÊngte aggressioner, nÄr de voldtager, lemlÊster eller drÊber? Eller er det modsatte tilfÊldet: at der mÄ lukkes af for fÞlelserne, for at den onde handling kan udfÞres?

Og hvad med ofrene for ondskab og deres efterladte? Kan vi krĂŠve, at de skal bidrage til forsoning? BĂžr vi tilgive den grusomme gerningsmand i stedet for at bĂŠre nag - eller findes der simpelthen utilgivelige handlinger?

MĂ„let med bogen er at gĂžre os bedre rustet til at forklare og modvirke ondskab.

"Samfundets ansvar bestĂ„r i at samle alle gode krĂŠfter i arbejdet for, at sĂ„ fĂ„ som muligt udvikler den form for sĂ„rbarhed, som gĂžr dem modtagelige for budskabet om, at det er ’os mod dem’, at fanatisme og brug af vold er svaret – det ’berettigede’ svar – pĂ„ reelle problemer og bekymringer. Disse problemer og bekymringer er knyttet til fravĂŠret af livsmening og til en truet identitet, en sĂ„ret selvfĂžlelse og afmagt i mĂždet med strukturel diskrimination i et samfund, hvor de eneste kilder til anerkendelse er knyttet til individets egne kompetencer og prĂŠstationer.”

– fra forfatterens forord til den danske udgave