(0)

Strejftog

e-bok


"FĂŠlles for dem skulle imidlertid gerne vĂŠre, hvad man kunne kalde den kritiske idealisme: troen pĂ„ det negatives ret side om side med det positive og forvisningen om, at respekt for de ‘upraktiske‘ ideer og studier er en nĂždvendig forudsĂŠtning for al kultur i hĂžjere forstand."

SÄdan beskriver Elsa Gress essaysne i "Strejftog", som hurtigt blev fulgt op af en lang rÊkke romaner og essaysamlinger, der har fastslÄet hende som en skelsÊttende kommentator inden for alt fra litteratur, sociologi, psykologi til livets store spÞrgsmÄl.

Elsa Gress (1919-1988) debuterede dobbelt med essaybindet "Strejftog" (1945) og romanen "Mellemspil" (1947) om efterkrigsÄrenes rodlÞse eksistenser. Ud over de ofte selvbiografiske romaner skrev hun noveller, hÞrespil, journalistik og oversÊttelser, og et studieophold i 1952 i USA gjorde hende desuden til formidler af amerikansk kultur. Med sin intellektuelle nysgerrighed og sin livsform som "polymedium" blev Elsa Gress inkarnationen af den frie kunstner og kritiker, pÄ én gang hudlÞs, hÄrdtslÄende og generÞs.