(27)

Agnes

Hörbuch und E-Book


Agnes tekee vaikutuksen Liisiin ja herÀttÀÀ hÀnessÀ monenlaisia tunteita. Naiset ovat ystÀvyksiÀ, jotka ovat valinneet hyvin erilaisen tien: Agnes elÀÀ kansainvÀlistÀ, vapaata ja seurallista elÀmÀÀ, Liisi on vaimo ja Àiti.

Minna Canth (19.3.1844 Tampere – 12.5.1897 Kuopio) on suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, suomalainen suurnainen, jonka voimistava, viisas ja suorapuheinen ÀÀni kantaa globaalissa maailmassa yhtĂ€ hyvin tĂ€nÀÀn kuin hĂ€nen elinaikanaan.

Minna Canth kirjoitti nÀytelmiÀ, pienoisromaaneja ja novelleja. Canth oli ensimmÀinen merkittÀvÀ suomenkielinen nÀytelmÀkirjailija ja prosaisti Aleksis Kiven jÀlkeen sekÀ ensimmÀinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Realistiseen kirjalliseen tyyliinsÀ ja naiskuvan pohdintaan Canth sai vaikutteita mm. Henrik IbseniltÀ ja August StrindbergiltÀ. Canth edisti naisten asemaa parantamalla tyttöjen koulutusmahdollisuuksia. HÀn oli suomenkielisen koulutuksen uranuurtajia.

Kuopiossa Canthin ympÀrille kokoontui kirjallisuudesta kiinnostuneita ihmisiÀ, ja syntyi Minnan salonki. Kaukaisimmat kirjailijavieraat ja kulttuurivaikuttajat tulivat ulkomailta asti. Minna Canthin syntymÀstÀ on vuonna 2019 kulunut 175 vuotta.