(31)

Effekten av Susan

Hörbuch


Platsen Àr Köpenhamn. Susan Àr fyrtiotre Är och vÀrldsberömd fysiker, mamma till tvillingar och gift med Laban. Dessutom har hon en unik egenskap: hon fÄr andra att bli helt uppriktiga. Problemet Àr att Susan har missbrukat denna förmÄga och dÀrför riskerar ett lÄngt fÀngelsestraff. SÄ ser hon en möjlighet som kan göra att hon gÄr fri - hon behöver bara lirka fram hemlig information om Folketingets Framtidskommission. Det blir ett beslut som fÄr oanade konsekvenser för Susan och hennes familj.

Peter HÞeg har med Effekten av Susan skrivit en andlöst spÀnnande och civilisationskritisk roman. HÀr möter vi pÄ nytt hans helt egensinniga blandning av realism och overklighet, tidsförskjutningar och ovÀntade personportrÀtt som lockat lÀsare runt om i vÀrlden.

"Effekten av Susan Àr helt enkelt en totalroman, ett lÀsÀventyr pÄ nivÄ med den internationella storsuccén Fröken Smillas kÀnsla för snö ... Visst finns det referenspunkter. Man kan jÀmföra med Margaret Atwoods (eller varför inte Nina Björks) samhÀllskritik, med Stieg Larssons kombination av moralism och spÀnning, Dan Browns populÀrvetenskapliga eskapism. Men ytterst spelar HÞeg i denna fullÀndade comeback i en egen liga, just i sitt mod att nÀrma sig det allvarligaste, det mest smÀrtsamma och kusliga, med en avvÀpnande lekfullhet." Jens Liljestrand, Expressen